Prostě nás honila mlsná na fastfood a to nikdy pro mě nedopadne dobře. Stane se, že někdy neodolám asi tak 2 x do roka a pak to stojí za to. O pálení žáhy a břichabol jsem vážně nestála, takže jsme si připravili domácí verzi.
- 1h:20m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
kuřecí prsa
|
2 kusy |
sůl
|
1 špetka |
paprika mletá uzená
|
1 lžička |
hraška na obalování pikantní
|
1 lžíce |
lupínky, flakes
|
50 g |
olej řepkový
|
2 lžíce |
Příloha | |
brambory konzumní pozdní
|
500 g |
tymián čerstvý
|
2 snítky |
sůl
|
1 lžička |
olej řepkový
|
1 lžíce |
Na ozdobu | |
rajčata
|
2 kusy |
rukola
|
1 svazek |
Postup přípravy
-
Kuřecí řízky osolíme, posypeme paprikou, připravíme si těstíčko z hrašky. Smícháme hrašku pikant s vodou dle návodu: 40 ml vody na 20g hrašky. Kuřecí řízky obalíme v těstíčku a následné v rozmačkaných lupínkách. Pokud budete chtít připravit i pro děti doporučují přidat lupínky do těstíčka s hraškou a nechat chvíli namočené. Pro děti by byly řízečky příliš tvrdé. Případně lupínky nechat namočené v mléce pro ABKM použijeme rostlinné nebo vodě, prostě docílit toho, aby změkly.
-
Obalené kuřecí řízky vložíme na pečící papír potřený olejem a před pečením je olejem pokapeme. Já pekla přiklopené alobalem na 150°C přibližně 1,5 hodiny před koncem pečení jsem alobal odklopila a nechala zrůžovět. Podávala jsem s pečenými bramborami v troubě, které jsem osolila, pokapala olejem a přidala čerstvý tymián.
-
Jako přílohu jsem zvolila brambory zapečené v troubě. Brambory jsem oškrábala, omyla a nakrájela, vložila na plech s pečícím papírem, osolila, pokapala olivovým olejem a přidala pár větviček tymiánu, pekla jsem na 180°C do zrůžovění. Podáváme s čestvou zeleninou, kterou můžeme zakapat olivovým olejem, opepřit či pokapat citronovou šťávou či limetkou.
-
Můžeme podávat se sladkokyselou omáčkou například od Hela – Curry. Nebo si připravit vlastní. Já si smíchala zakysanou smetanu se sojovou omáčkou, solí, Umoctem, pepřem a bazalkou a lehce zakápla limetkou. Při ABKM nahradíme zakysanou smetanu rostinnou, například rýžovou soyatoo a dochutíme stejně jako zakysanou, rozdíl nepoznáte.
Makronutrienty
43%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 578 kJ | 3 686 kJ |
Kalorická hodnota | 138 kcal | 881 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12,2 g
0,626 g |
77,8 g
3,99 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,22 SVJ | 7,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,7 g
0,413 g |
36,4 g
2,64 g |
Bílkoviny | 10,2 g | 64,9 g |
Sůl | 0,773 g | 4,93 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů