Krtkův dort

Na vlně chuti

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Krtkův dort

Úžasný lehký dort, který lze připravit i na oslavu prvních narozenin, k svátku, nikdy nezevšední a je velmi lehký. Potěší velké i malé, na ozdobení dortu můžeme použít vystřiženou postavičku, plyšovou hračku krtka nebo pokud jsme více zdatný krtka připraveného z marcipánu, já jsem použila jako ozdobu krtka vystřiženého z vodových omalovánek.

Postup přípravy

  1. Vejce vložíme do šlehací nádoby, přidáme sladidlo, začneme šlehat, postupně přilijeme olej, následně postupně střídáme mouku smíchanou s kypřidlem a dle konzistence přiléváme vodu, nakonec vmícháme 2 lžíce kakaového prášku. Ideální je když mouku pouze opatrně a lehce vmícháme.

  2. Připravené těsto nalijeme do dortové formy, formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180-200°C přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí.Korpus necháme důkladně vychladnout.

  3. Připravíme si krém, kterým budeme dort plnit. Přes noc zachlazené kokosové mléko, případně 45 minut v mrazáku otevřeme, vyndáme z plechovky a vložíme do šlehací nádoby, pokud je na dně tekutý podíl, nepřidáváme jej při šlehání, došlo by k naředění a to je nežádoucí.

  4. Obě kokosová mléka začneme pomalu šlehat, když se nám spojí, začneme šlehat na plné otáčky, když je mléko vyšlehané přidáme namletou vanilku či vanilku z 1 vanilkového lusku, za stálého šlehání přidáme dle chuti javorový sirup či med. Nakonec nastrouháme čokoládu na vaření, já dala přibližně 2 štáfličky, jemně zamícháme metličkou a dáme do lednice přes noc zachladit. Pokud pospícháme, můžeme dát krátce do mrazáku, ale musíme hlídat konzistenci. proto nejraději připravím krém a korpus přes noc.

  5. Vychladlý korpus si na středu vydlabeme na výšku banánu, aby se tam hezky schoval, necháme alespoň 1cm okraj.Vydlabaný korpus dáme stranou a rozdrolíme.

  6. Oloupeme si banány, naměříme a nakrájíme dle vnitřní délky, kterou jsme vydlabali, případně klidně nakrájíme na kolečka a naklademe na dno korpusu.

  7. A nyní už jen stačí navrstvit připravený krém, který jsme měli přes noc v lednici, po uhlazení do kopule dáme do lednice zachladit, po hodině upravíme tvar a posypeme rozdrobeným korpusem. Pokud chceme mít krém hutnější můžeme do něj přidat 1 lžíci chia semínek či strouhaný kokos.Dort dáme zachladit, pokud jej budete připravovat v letních měsících bude třeba jej držet v chladu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte