Klasická koprovka obsahuje laktózu a lepek, které se samozřejmě dají nahradit jinými ingrediencemi. Kravské mléko lze nahradit mlékem rostlinným a pro zahuštění lze použít bezlepkovou mouku, např. pohankovou. Zkoušeli jsme jí s náhražkami a je také dobrá.
Koprovka, která se u nás vařila včera je úplně jiná. Nejen, že je bez laktózy, lepku, ale je uvařená čistě ze zeleniny. Za nás naprostá bomba
- 35m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Omáčka | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
2 kusy |
2 kusy |
1 hrst |
1 hrst |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Kořenovou petržel oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli zpěníme na oleji, přidáme petržel a krátce orestujeme. Podlijeme vodou, osolíme a podusíme pod pokličkou do změknutí cca 10 min.
-
Podušenou zeleninu umixujeme do hladkého krému, přidáme najemno nakrájený kopr a dochutíme citrónovou šťávou a sirupem. Podáváme třeba s kukuřičnými těstovinami nebo s jáhlovými nočky.
Makronutrienty
61%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 240 kJ | 530 kJ |
Kalorická hodnota | 57,4 kcal | 127 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,69 g
2,33 g |
17 g
5,13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,769 SVJ | 1,7 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,79 g
2,08 g |
6,16 g
4,59 g |
Bílkoviny | 2,22 g | 4,9 g |
Sůl | 0,711 g | 1,57 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů