Dcera včera jedla ještě vlažnou, jen s máslem a úplně předla...až mi oči zvlhly...celiakii má od narození...asi nejlepší bzlp pečivo, co jsem za 35 let upekla :)
- 1h:40m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
bezlepková mouka, libovolná
|
400 g |
voda vlažná
|
200 ml |
cukr moučka
|
0,5 lžičky |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
tvaroh měkký tučný
|
150 g |
olej řepkový
|
4 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
vajíčka
|
0,5 kusu |
dýňová semínka
|
2 lžíce |
kmín celý
|
1 lžíce |
Na potření | |
vajíčka
|
0,5 kusu |
sezamové semínko světlé
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Klasika: do vlažné vody cukr, rozdrobíme droždí a necháme vzejít.
Přidáme do mouky+ ostatního, vymícháme těsto.
Pozor - každá mouka saje jinak, přidejte si klidně vodu.
Hladké těsto dáme na teplo vykynout asi hodinku.
-
Vytvarujeme bochánky - 6 ks. Chvíli necháme odpočinout.
Potřeme zbylou půlkou vajíčka, posypeme sezamem a nařízneme vzorek kaiserek.
-
Na pečícím papíru pečeme asi 30 minut/200°C dozlatova, zkusíme špejlí.
A nejlepší jíst samozřejmě ještě vlažné...dobrou chuť :)
Makronutrienty
60%
13%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 231 kJ | 1 836 kJ |
Kalorická hodnota | 294 kcal | 439 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,9 g
2,16 g |
50,6 g
3,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,39 SVJ | 5,06 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,8 g
1,89 g |
22 g
2,82 g |
Bílkoviny | 7,53 g | 11,2 g |
Sůl | 0,752 g | 1,12 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů