Tatínek si hlídá váhu, takže knedlíky raději moc nekonzumuje, ale dneska nějak zapomněl na svoje předsevzetí a dokonce si utíkal přidat.
- 2h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
kuřecí srdce
já měla kachní
|
1 kg |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
nové koření
|
5 kusů |
pepř černý celý
|
10 kuliček |
voda
|
1,25 litrů |
petržel kořenová
|
1 kus |
mrkev
|
1 kus |
bujón drůbeží, kuřecí
|
2 kusy |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
cibule
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
50 g |
hladká mouka pšeničná
|
2 lžíce |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
100 g |
Knedlíky | |
polohrubá mouka
|
450 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
200 ml |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
cukr krystal
|
1 lžička |
sůl
|
2 lžičky |
vajíčka
|
1 kus |
Postup přípravy
-
Srdíčka odblaníme, vložíme do papiňáku, přidáme mrkev a petržel, bobkové listy, nové koření a celý pepř, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Asi 1,5 hod cca.
-
Maso a zeleninu poté z hrnce vybereme, nakrájíme na tenké nudličky a odložíme stranou. Vývar scedíme a odložíme. V hrnci necháme na másle zpěnit cibuli, zasypeme asi 4 lžícemi hladké mouky, zapražíme a za stálého míchání zalijeme vývarem. Přidáme Masox a vaříme asi 10 minut. Pak vsypeme maso se zeleninou, dochutíme solí a mletým pepřem a zjemníme smetanou.
-
Do mísy nasypu mouku, udělám důlek, rozdrobím droždí, nasypu cukr a naliju mléko. Uprostřed důkladně rozmíchám a nechám vzejít kvásek, poté ke stranám nasypu sůl a nakonec vše zamísím se zbytkem surovin v míse a hnětu a případně přisypávám po troškách mouku, dokud těsto takzvaně "nešeptá", tzn. když se přestává lepit na okraje mísy a na povrchu se začnout tvořit takové jakoby puchýřky. Nechám zakryté v igelitu kynout, po cca 1 hodině opět prohnětu a nechám opět kynout.
-
Vykynuté rozdělím na 3 stejné díly, utvořím bochánky, pěkně silou vykoulím, aby utekly nežádoucí velké vzduchové bubliny, vyválím šišky a nechám opět pod igelitem kynout. Během kynutí vždy šišky třikrát pootočím, aby nakynuly stejnoměrně. vhazuji do vroucí osolené vody a vařím zakryté poklicí 15 minut lehkým varem (mám indukci, takže na stupeň č.6) a v polovině vaření knedlíky v hrnci přetočím spodem navrch a opět zakryju, aby neoslizaly.
-
Pak je potřeba rychle vyndat na prkénko a několikrát propíchnout, já to dělám takovou tou velkou vidličkou na pečené maso, lze třeba i špejlí. Teplé krájím nití na plátky.
Makronutrienty
50%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 519 kJ | 3 515 kJ |
Kalorická hodnota | 124 kcal | 840 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
12 g
0,822 g |
81,5 g
5,57 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,2 SVJ | 8,15 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,41 g
2,26 g |
36,7 g
15,3 g |
Bílkoviny | 6,67 g | 45,2 g |
Sůl | 0,657 g | 4,45 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů