- 1h:15m
- 25 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
5 kusů |
polohrubá mouka pšeničná
|
150 g |
cukr moučka
|
150 g |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 sáčku |
voda
|
3 lžíce |
Jablková náplň | |
jablka
|
1 kg |
cukr vanilkový
|
2 kusy |
Pudingová náplň | |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
2 kusy |
mléko
|
700 ml |
cukr moučka
|
100 g |
máslo
|
200 g |
Šlehačková náplň | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
2 kusy |
ztužovač šlehačky
|
80 g |
skořice
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Jablka nastrouháme, trochu vymačkáme a slijeme šťávu . Vanilkový cukr přisypeme k jablkům a promícháme. Plech vyložíme alobalem nebo pečícím papírem a rozetřeme jablkovou náplň.
-
Žloutky vymícháme s cukrem a vodou do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva a zlehka přimícháme do žloutků. Nakonec přidáme vyšlehaný sníh z bílků. Těsto rovnoměrně rozetřeme na jablkovou náplň a upečeme při cca 160-170 °C. Necháme vychladnout.
-
Mezitím uvaříme pudink z mléka a zlatého klasu . Máslo ušleháme s práškovým cukrem a přidáme vychladlý pudink (pudink během chladnutí občas promícháme, aby se nevytvořil škraloup). Důkladně prošleháme.
-
Vychladlý koláč překlopíme na druhý plech a opatrně odstraníme alobal. Pudinkovou náplň rozetřeme na jablkovou náplň. Nakonec vyšleháme šlehačku ze smetany a ztužovačů a natřeme na pudinkovou náplň. Povrch posypeme skořicí nebo strouhanou čokoládou (a necháme ztuhnout v chladničce. Doporučuje se skladovat v chladničce celou dobu, vychlazený chutná nejlépe.
Makronutrienty
58%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 862 kJ | 1 111 kJ |
Kalorická hodnota | 206 kcal | 265 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
21,6 g
10,1 g |
27,8 g
13 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,16 SVJ | 2,78 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,3 g
6,92 g |
15,8 g
8,91 g |
Bílkoviny | 3,42 g | 4,4 g |
Sůl | 0,197 g | 0,254 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů