Od chvíle, co jsem si za pár kaček pořídila plech na donuty, se jich nemůžeme nabažit. Pořád vymýšlím jak je ozvláštnit. Kombinace double chocolate nebo čokoláda s vanilkou nikdy neomrzí, ale mně poslední dobou docela baví nahrazovat část mouky ovocem nebo zeleninou. Ověřila jsem si to už u cuketové bábovky, taková náhrada přidá do těsta úplně neskutečnou vláhu.
- 45m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto na donuty | |
---|---|
kokosové mléko
|
125 ml |
hladká mouka pšeničná
|
1,5 hrnků |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
sůl
|
1 špetka |
cukr moučka
|
50 g |
cuketa
|
1 hrnek |
kokosový olej
|
2 lžičky |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
vejce slepičí střední, m
|
2 kusy |
Kávová poleva | |
cukr moučka
|
250 g |
káva silná, hotový nápoj
|
20 ml |
vanilkový extrakt
|
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Cuketu nastrouhejte najemno a vymačkejte z ní přebytečnou vodu.
-
Kokosové mléko, vejce a kokosový olej dejte do robotu a něchte několik minut prošlehat. Přidejte všechny zbývající suroviny a opět šlehejte. Nakonec přimíchejte cuketu.
-
Pečte na donutovém plechu – vymazaném, formičky plňte zhruba na 3/4 – zhruba 15-20 minut na 180°C. Zda jsou koblížky upečené otestujte špejlí.
-
Než budete donuty namáčet v polevě, nechte je úplně vychladnout.
-
Poleva: Do menší misky dejte cukr a vanilkový extrakt. Lehce promíchejte. Pomalu – po lžičkách – přidávejte kávu, dokud nedostanete krásně hladkou polotekutou polevu.
-
Hotové koblížky v ní z poloviny namočte a nechte zatuhnout.
Makronutrienty
83%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 002 kJ | 529 kJ |
Kalorická hodnota | 239 kcal | 127 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
45,2 g
28,2 g |
23,9 g
14,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 4,52 SVJ | 2,39 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,83 g
3,46 g |
2,55 g
1,83 g |
Bílkoviny | 4,54 g | 2,4 g |
Sůl | 0,705 g | 0,373 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů