Čokoládovo-kávový dort - LC

Laduš

Čokoládovo-kávový dort - LC

Luxusní lowcarb dezert či dárek, lahodný a skvělý! :)

Postup přípravy

  1. Nejdříve jsem si namlela ořechy a připravila všechny ingredience na korpus. Pak jsem na dno dortové formy (mám o průměru 24 cm) dala pečící papír a obruč zevnitř vymazala máslem. Zapnula jsem si troubu.

    V kastrolku jsem za stálého míchání rozehřála máslo s nalámanou čokoládou a kávou, až vznikla jednotná hladká směs. Odstavila jsem z ohně.

  2. Celá vejce jsem spolu s erythritolem a solí vyšlehala do pěny (cca 10 minut). Přimíchala jsem rozpuštěnou čokoládu s kávou a máslem a smíchané ořechové mouky s práškem do pečiva.

    Těsto jsem nalila do formy a vložila do předehřáté trouby. Pekla jsem na 180 stupňů 30 minut. Upečený korpus jsem nechala ve formě vychladnout a mezitím jsem si připravila krémy.

  3. Kávový krém je něco jako domácí termix. V kastrolku jsem smíchala 100 ml smetany, erythritol, kávu a nalámanou čokoládu. Na mírném plameni za stálého míchání jsem nechala vše spojit do hladké konzistence. Odstavila jsem z ohně a přimíchala tvaroh. Směs jsem nechala zcela vychladnout (nejprve chvíli v pokojové teplotě a pak v lednici). Z 250 ml smetany jsem ušlehala šlehačku, kterou jsem vmíchala do kávové směsi.

  4. Na smetanový krém jsem pouze smíchala mascarpone se šlehačkou, již jsem nedoslazovala.

    Formu s vychladlým korpusem jsem rozevřela, odstranila pečící papír a korpus převrátila na velký talíř. Znovu jsem korpus zavřela do obruče. Rovnoměrně jsem navrstvila kávový krém a nechala ztuhnout nějakou dobu v lednici. Pak jsem navrstvila smetanový krém a nechala v lednici zaležet přes noc.

    Na druhý den jsem odstranila obruč a dort nazdobila.

  5. Poznámka: doporučuji nejdříve dát bílý krém a až potom ten kávový. Bílý krém je totiž hutnější a špatně se na ten lehký kávový krém mazal. A nebo úplně nejlepší by bylo dort rozříznout, dovnitř dát bílý krém a kávový nahoru.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte