- 1h
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
180 g |
máslo čerstvé
|
140 g |
cukr krupice
|
160 g |
vejce slepičí střední, m
|
8 kusů |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
hladká mouka pšeničná
|
120 g |
Náplň 1 | |
piškoty
|
120 g |
káva silná, hotový nápoj
|
100 ml |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
marmeláda meruňková, džem
|
200 g |
Náplň 2 | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
ztužovač šlehačky
|
20 g |
tvaroh měkký polotučný
|
1 kus |
cukr moučka
|
80 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
2 lžíce |
Poleva | |
čokoláda hořká na vaření
|
100 g |
máslo čerstvé
|
50 g |
Postup přípravy
-
Čokoládu nalámeme na kousky a dáme rozpustit ve vodní lázni.
Z bílků ušleháme pevný sníh. Máslo ušleháme s cukrem, postupně přidáme všechny žloutky , rozpuštěnou čokoládu, pak mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec přimícháme sníh.
Plech vysteleme pečícím papírem, nalijeme na něj těsto a dáme upéct do trouby vyhřáté na 180°C.
Necháme vychladnout. Rozdělíme na 2 poloviny.
-
1. polovinu namažeme vrstvou meruňkové marmelády. Povrch poklademe piškoty namočenými v kávě s rumem.
-
Ušleháme šlehačku, přidáme tvaroh, přisypeme oba ztužovače, cukr podle chuti a kakao a ještě trochu prošleháme. Natřeme na piškoty a přiklopíme druhou polovinou korpusu.
Povrch potřeme tenkou vrstvou marmelády a polijeme čokoládo
-
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a přidáme máslo. Dobře promícháme.
Necháme ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny. Krájíme horkým nožem.
Makronutrienty
58%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 328 kJ | 1 456 kJ |
Kalorická hodnota | 317 kcal | 348 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
33,1 g
21,8 g |
36,3 g
23,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,31 SVJ | 3,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
17,9 g
10,4 g |
19,6 g
11,4 g |
Bílkoviny | 6,18 g | 6,77 g |
Sůl | 0,241 g | 0,265 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů