
Na Nový rok by prý měla být čočka...zdravý a u nás oblíbený oběd.
- 40m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Čočka | |
---|---|
250 g |
250 g |
1 kus |
1 kus |
0,25 kusu |
0,25 kusu |
1 kus |
1 kus |
3 stroužky |
3 stroužky |
1 kus |
1 kus |
3 kuličky |
3 kuličky |
2 lžičky |
2 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
500 ml |
500 ml |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Čočku přebereme a propláchneme studenou vodou. V kastrolu na sádle orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli, pak přidáme česnek, kurkumu a propláchnutou čočku, přihodíme koření, svázané do gázy, zalijeme vývarem a dusíme pod pokličkou jen mírným varem. Podle potřeby přiléváme vodu, vždy znovu zakryjeme pokličkou a vaříme cca 30 minut, dokud není čočka měkká.
-
Poté dochutíme Vegetou a umeooctem (kdo nemá, použije nejlépe vinný ocet, kvasný lihový je příliš čpavý), osolíme a opepříme. Kdo chce, může případně zahustit jíškou.
-
Pozn.: Tahle odrůda čočky se nemusí předem namáčet a zůstává pěkně pevná, je tak vhodná i na přípravu salátů. Má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro diabetiky.
Makronutrienty
70%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 512 kJ | 1 101 kJ |
Kalorická hodnota | 122 kcal | 263 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
20,9 g
1,97 g |
44,9 g
4,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,09 SVJ | 4,49 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
2,05 g
0,726 g |
4,42 g
1,56 g |
Bílkoviny | 6,99 g | 15 g |
Sůl | 1,16 g | 2,5 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů