Chléb Kubík

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Chutné svačinky

Chléb Kubík

Tenhle "kubík"se opravdu vždycky povede, a to i naprostým začátečníkům. Těsto je při práci pevné a husté, nikde neteče a je to přesně ten typ, na kterém se dá trénovat a pilovat váš první domácí kváskový chléb. Pokud máte doma kvásek a nedaří se vám ideální chleba, rozhodně doporučuji vyzkoušet - a pokud ho nemáte, tak šup, rychle sehnat nebo vypěstovat, není to nic složitého, recept najdete tady.

Postup přípravy

  1. - celé pečení začíná kváskem a rozkvasem - cca 30 g kvásku z vaší sklenice odeberte do mísy a rozmíchejte s žitnou moukou a vodou

    - hotovou směs zakryjte sáčkem či igelitovou taškou a nechte stát při pokojové teplotě 10-12 hodin - já dělám většinou večer, bych mohla druhý den ráno zadělat na chleba, pozor, v letních měsících kvásek pracuje rychleji, obzvlášť, pokud děláte rozkvas přes den, tak na to myslete, rozkvas by měl během svého "kynutí" zdvojnásobit svůj objem

  2. - po uplynutí doby přidejte k rozkvasu vodu, rozmíchejte co nejlépe a vsypejte sůl, kmín a pšeničnou chlebovou mouku - ta lepí méně než klasická hladká, má méně lepku a mnohem lépe se s ní pracuje, ale použít můžete i hladkou či mix hladké a chlebové

  3. - pozor, každá mouka jinak saje, takže pokud by se vám těsto zdálo hodně hutné, přidejte opatrně trochu vody

    - těsto pořádně propracujte, kdo má robota, ten ví, že kámoš pomůže

    - hotové těsto v míse zakryjte igelitovým sáčkem a nechte 45 minut odpočívat

  4. - teď těsto přeložte - kdysi jsem chleba překládala na desce, nyní už dělám jenom v míse - namočte si ruku, chytněte těsto odspodu, vytáhněte ho nahoru a přeložte - přehněte ho - na protější stranu mísy, pootočte si trochu mísu po směru hodinových ručiček a zopakujte předchozí pohyb - chytit těsto, vytáhnout, přehodit na druhý konec - takto natáhněte zhruba 4-5x, pak znovu zakryjte a dejte kynout

    - stejný postup s překládáním zopakujte znovu po 45 minutách a poté nechte kynout ještě 20-25 minut - někdo nepřekládá vůbec, takže pokud necháte těsto válet se dvě hodiny v míse, nic se nestane, ale těsto má pak nadýchanější stříd

  5. - po zhruba dvou hodinách dejte těsto na lehce pomoučený vál, trochu propracujte a připravte na ošatku - zde záleží na ošatce, kterou máte k ruce - buď si vytvořte kouli nebo oválek

    - před vložením do ošatky předtím ho ještě ze všech stran pomazlete moukou - buď žitnou nebo pohankovou - já používám pohankovou - chleba díky pohankové vyskočí z ošatky vlastně sám a nemusí se vysypávat ani

  6. - vytvarovaný chléb vložte spojem nahoru do připravené ošatky - pokud máte těsto potřené pohankovou moukou, není třeba mít vysypanou ošatku, jinak je lepší na vysypání žitná mouka, někdo používá i škrob či rýžovou mouku

  7. - těsto zakryjte utěrkou a igelitovou taškou a nechte 2-2,5 hodiny vykynout - pozor na teplotu v místnosti, kde chléb kyne, pokud máte přes 24°C, budou vám bohatě stačit dvě hodiny

  8. - asi tak půl hodinky před koncem kynutí si dejte vyhřát troubu a dejte do ní dva plechy (či kámen a plech) - jeden na kterém budete péct a jeden postavte na dno trouby (podložte ho mřížkou), na ten pak budete lít vodu

    - troubu nastavte na maximum - tj. na 250 stupňů a nechte rozehřát - někdo nechává ještě tak 10 minut běžet naprázdno

    - asi tak půl hodinky před koncem kynutí si dejte vyhřát troubu a dejte do ní dva plechy (či kámen a plech) - jeden na kterém budete péct a jeden postavte na dno trouby (podložte ho mřížkou), na ten pak budete lít vodu

- troubu nastavte na maximum - tj. na 250 stupňů a nechte rozehřát - někdo nechává ještě tak 10 minut běžet naprázdno
  9. - větší prkénko (karton od krabice, prostě pevnou podložku) lehce poprašte moukou a vykynutý chleba na něj opatrně překlopte

    - blízko k troubě si připravte hrnek s horkou vodou

    - otevřete troubu, na plech opatrně z prkénka přesuňte bochník, přivřete lehce dvířka, na spodní plech chrstněte vodu a troubu ihned zavřete

  10. - chleba pečte 15 minut na maximální teplotu - tj. 250°C, poté troubu odvětrejte, vyndejte plech ze dna a troubu zavřete

    - snižte teplotu na 190°C a pečte dalších 35 minut - poklepáním na povrch chleba se ujistěte, že je hotový - při poklepu zní dutě

    - upečený chleba nechte volně vychladnout na mřížce

    - ihned po vytažení z trouby má chleba vrchní kůrku hodně pevnou a tvrdou, ale po vychladnutí je lehounce křupavá a chleba je krásně měkký - díky překládání je taky pěkně a přiměřeně "okatý"

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte