Vláčný low carb dezert či snídaně, plná vitamínů... můžete použít i jiné sezónní ovoce, bude stejně dobrá. :)
- 30m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
100 g |
100 g |
150 g |
150 g |
40 g |
40 g |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
40 g |
40 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
350 g |
350 g |
Posypátko | |
(lze použít i jinou, např. mandlovou nebo lískovou) 60 g |
60 g |
20 g |
20 g |
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky se sladidlem důkladně vyšleháme. Pak postupně přidáváme citrónovou kůru a vanilku, zakysanou smetanu a rozpuštěný a vychladlý kokosový olej. Potom po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto vylijeme do máslem vymazaného pekáčku. Mám o velikosti 30 x 22 cm. Poklademe borůvkami a posypeme posypátkem.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů 25 minut nebo podle typu trouby.
-
Posypátko: 60 g kešu mouky (lze použít i jinou, např. mandlovou nebo lískovou), 20 g změklého másla, 1 lžíce erythritolu.
Všechny ingredience v misce důkladně zpracujeme rukou.
Makronutrienty
26%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 043 kJ | 725 kJ |
Kalorická hodnota | 249 kcal | 173 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10 g
1,4 g |
6,97 g
0,972 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1 SVJ | 0,697 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,2 g
7,07 g |
14,7 g
4,92 g |
Bílkoviny | 8,08 g | 5,62 g |
Sůl | 0,374 g | 0,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů