Vláčný low carb dezert či snídaně, plná vitamínů... můžete použít i jiné sezónní ovoce, bude stejně dobrá. :)
- 30m
- 16 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
| Těsto | |
|---|---|
|
6 kusů |
6 kusů |
|
100 g |
100 g |
|
mouka mandlová z mandlových jader 150 g |
150 g |
|
40 g |
40 g |
|
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 2 lžičky |
2 lžičky |
|
40 g |
40 g |
|
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
|
1 lžíce |
1 lžíce |
|
1 špetka |
1 špetka |
|
350 g |
350 g |
| Posypátko | |
|
(lze použít i jinou, např. mandlovou nebo lískovou) 60 g |
60 g |
|
20 g |
20 g |
|
2 lžičky |
2 lžičky |
Postup přípravy
-
Oddělíme žloutky od bílků. Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky se sladidlem důkladně vyšleháme. Pak postupně přidáváme citrónovou kůru a vanilku, zakysanou smetanu a rozpuštěný a vychladlý kokosový olej. Potom po částech vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec zlehka ručně vmícháme sníh z bílků.
-
Těsto vylijeme do máslem vymazaného pekáčku. Mám o velikosti 30 x 22 cm. Poklademe borůvkami a posypeme posypátkem.
Vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů 25 minut nebo podle typu trouby.
-
Posypátko: 60 g kešu mouky (lze použít i jinou, např. mandlovou nebo lískovou), 20 g změklého másla, 1 lžíce erythritolu.
Všechny ingredience v misce důkladně zpracujeme rukou.
Makronutrienty
26%
21%
| Čeho | na 100 g | na 1 porci |
|---|---|---|
| Energetická hodnota | 970 kJ | 675 kJ |
| Kalorická hodnota | 232 kcal | 161 kcal |
|
Sacharidy
z toho cukry |
9,76 g
1,4 g |
6,79 g
0,972 g |
| Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,976 SVJ | 0,679 SVJ |
|
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,4 g
7,07 g |
13,5 g
4,92 g |
| Bílkoviny | 7,89 g | 5,49 g |
| Sůl | 0,374 g | 0,26 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů














