Recept na bezlepkového veľkonočného baránka je veľmi jednoduchý. Cesto je príjemne vláčne a zároveň dostatočne pevné s výraznejšou chuťou po použitých vlašských orechoch
- 1h
- 6 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
3 kusy |
cukr třtinový
|
150 g |
máslo
|
60 g |
mouka rýžová
|
60 g |
hladká mouka kukuřičná
|
25 g |
Maizena - kukuřičný škrob
|
20 g |
ořechy vlašské mleté
|
250 g |
cukr vanilkový
|
1 kus |
vláknina psyllium, jitrocelová
|
10 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva
|
2 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
Na vymazání formy cca 0,5 litru | |
máslo
|
1 lžíce |
ořechy vlašské mleté
|
2 lžíce |
Postup přípravy
-
V samostatnej miske vymiešame mixérom 3 celé vajíčka s hnedým trstinovým cukrom a rozpusteným bezlaktózovým maslo. Miešame pokiaľ nebude zmes pekne načuchorená.
V druhej miske zmiešame všetky ostatné ingrediencie okrem vlákniny a xantánovej gumy na prípravu bezlepkového veľkonočného baránka.
Suchú misku zmiešame s tukovou a nakoniec vmiešame vlákninu spolu s xantánovou gumou.
Cesto miešame mixérom cca 5 minút alebo pokiaľ nezačne jemne tuhnúť ( konzistencia cesta pripomína trené cesto ).
-
Formu na baránka omastíme maslom a vysypeme mletými vlašskými orechmi.
Do takto pripravenej formy vlejeme cesto na baránka ( cesto zarovnáme ).
Bezlepkového veľkonočného baránka pečieme pri teplote 180 °C po dobu 45 minút.
Upečeného baránka necháme vo forme úplne vychladnúť až potom ho vyklopíme z f
Makronutrienty
49%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 895 kJ | 2 501 kJ |
Kalorická hodnota | 453 kcal | 598 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37,5 g
22,1 g |
49,5 g
29,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,75 SVJ | 4,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
30,2 g
7,23 g |
39,8 g
9,54 g |
Bílkoviny | 8,82 g | 11,6 g |
Sůl | 0,427 g | 0,564 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů