
Inspirace z Maďarska.
- 25m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová pečeně bez kosti
|
600 g |
slanina
bakoňská
|
120 g |
cibule
|
1 kus |
červená paprika
|
0,5 kusu |
žampiony sterilované
|
200 g |
smetana na vaření
|
200 ml |
paprika sladká mletá
|
2 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
petrželka, petrželová nať sušená
|
1 lžička |
kopr sušený
|
0,5 lžičky |
vývar masový domácí
|
200 ml |
hladká mouka pšeničná
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
|
1 lžička |
zakysaná smetana
na ozdobení
|
4 lžíce |
Postup přípravy
-
Do hrnce dáme na velmi drobno nakrájenou slaninu, cibuli a papriku. Trochu podlijeme vývarem a nálevem ze žampionů. Na mírném ohni vaříme, aby cibule a paprika změkly. Okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou. Během vaření podléváme vývarem. Když paprika a cibule změkne, necháme vývar úplně zredukovat. Podlijeme smetanou, přidáme žampiony a necháme přejít varem.
-
Vepřovou pečeni naklepeme na tenko (asi 2-3 mm). Osolíme, opepříme a trochu poprášíme hladkou moukou. Opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi z každé strany cca 1-2 minuty. Pánev sundáme ze sporáku a necháme trochu zchladnout. Přidáme máslo. Teplota pánve by měla být taková, aby se máslo jen lehce rozpustilo. V rozpuštěném másle otočíme maso tak, aby se omastilo z obou stran, ale nesmí se smažit.
-
Na talíře naservírujeme přílohové halušky, maso a přelijeme omáčkou. Navrch ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme sušenou petrželovou natí, koprem a čerstvě namletým pepřem.
Makronutrienty
9%
27%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 880 kJ | 3 452 kJ |
Kalorická hodnota | 210 kcal | 825 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,59 g
1,13 g |
10,2 g
4,42 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,259 SVJ | 1,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
19,1 g
7,06 g |
74,8 g
27,7 g |
Bílkoviny | 7,93 g | 31,1 g |
Sůl | 0,581 g | 2,28 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů