Bakoňská vepřová pečeně

Marcela Šlehofrová - Vaříme bez tuku

Bakoňská vepřová pečeně

Inspirace z Maďarska.

Postup přípravy

  1. Do hrnce dáme na velmi drobno nakrájenou slaninu, cibuli a papriku. Trochu podlijeme vývarem a nálevem ze žampionů. Na mírném ohni vaříme, aby cibule a paprika změkly. Okořeníme solí, pepřem a mletou paprikou. Během vaření podléváme vývarem. Když paprika a cibule změkne, necháme vývar úplně zredukovat. Podlijeme smetanou, přidáme žampiony a necháme přejít varem.

  2. Vepřovou pečeni naklepeme na tenko (asi 2-3 mm). Osolíme, opepříme a trochu poprášíme hladkou moukou. Opečeme nasucho na nepřilnavé pánvi z každé strany cca 1-2 minuty. Pánev sundáme ze sporáku a necháme trochu zchladnout. Přidáme máslo. Teplota pánve by měla být taková, aby se máslo jen lehce rozpustilo. V rozpuštěném másle otočíme maso tak, aby se omastilo z obou stran, ale nesmí se smažit.

  3. Na talíře naservírujeme přílohové halušky, maso a přelijeme omáčkou. Navrch ozdobíme zakysanou smetanou a posypeme sušenou petrželovou natí, koprem a čerstvě namletým pepřem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte