Švédske bezlepkové sušienky by sme vo švédskej kuchárke našli pod názvom „ digestivekex ” ( tráviacia sušienka ) heart Sú vyrobené z prirodzene bezlepkových jednodruhových múk. Neobsahujú alergény vajec, lepku, sóje, orechov, … Majú neutrálnu chuť a jemnú konzistenciu ok
- 35m
- 34 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
mouka rýžová
|
150 g |
mouka čiroková
|
50 g |
Maizena - kukuřičný škrob
|
50 g |
škrob tapiokový
|
50 g |
guma xantanová
|
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
soda jedlá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
cukr třtinový
|
80 g |
máslo
|
100 g |
nápojový sirup, květ bezu
|
50 ml |
voda
|
70 ml |
skořice mletá
|
1,5 lžiček |
Postup přípravy
-
Vo väčšej miske zmiešame všetky suché ingrediencie na prípravu švédskych bezlepkových sušienok.
Do suchej zmesi primiešame bezlaktózové maslo, bazový sirup a vodu.
Rukou vymiesime mastnejšie, tuhé, hladké a celistvé cesto ( konzistencia pripomína cesto na medovníky ). Ak sa Vám cesto poriadne nespojilo prilejte viac vody.
Cesto na švédske bezlepkové sušienky prenesieme na papier na pečenie.
-
S pomocou druhého papiera na pečenie vyvaľkáme cesto o hrúbke cca 3 – 4 milimetre.
Vykrajujeme kolieska alebo iné Vami zvolené tvary.
Švédske bezlepkové sušienky prenesieme na plech vystretý papierom na pečenie.
Každú bezlepkovú sušienku jemne popicháme vidličkou ( zabránime tak vytvoreniu vzduchových bublín na sušienkach ).
-
védske bezlepkové sušienky pečieme pri teplote 175ºC po dobu 14 minút, kým nenadobudnú zlatistý nádych.
Upečené sušienky necháme pred konzumáciou vychladnúť.
Makronutrienty
80%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 664 kJ | 300 kJ |
Kalorická hodnota | 398 kcal | 71,6 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
66,2 g
20,1 g |
11,9 g
3,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 6,62 SVJ | 1,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,7 g
8,3 g |
2,47 g
1,49 g |
Bílkoviny | 2,64 g | 0,475 g |
Sůl | 0,509 g | 0,092 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů