Štouchané brambory byly dříve jednou z mých oblíbených příloh. Teď jsem je ale zaměnila za štouchanou kaši z celeru a mrkve. Je to zdravá, rychlá a dobrá příloha, která je v souladu s požadavky low carb stravování.
- 30m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
celer
jeden velký celer
|
750 g |
mrkev
|
3 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 ml |
kmín celý
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kostky. Přidáme vodu, jen tolik, aby byla zelenina potopená. Osolíme a okmínujeme. Vaříme do měkka.
Jakmile je zelenina měkká, můžete vodu buď slít a nebo nechat zcela odpařit. Nakonec přidáme smetanu a tyčovým mixérem nahrubo rozmixujeme. Ochutnáme a dosolíme podle chuti.
Makronutrienty
55%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 355 kJ | 1 116 kJ |
Kalorická hodnota | 84,8 kcal | 267 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,37 g
2,55 g |
26,3 g
8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,837 SVJ | 2,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,42 g
3,24 g |
17 g
10,2 g |
Bílkoviny | 1,5 g | 4,71 g |
Sůl | 0,69 g | 2,17 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů