Zdravá lehká svačinka plná bílkovin...
- 45m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Krém | |
---|---|
čerstvý krémový sýr
|
200 g |
vajíčka
|
1 kus |
špenát, čerstvé listy
|
80 g |
máslo
|
25 g |
sůl
|
2 špetky |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
olivový olej
|
2 lžíce |
krekry, slané sušenky
|
70 g |
Postup přípravy
-
Žloutek a máslo vyšlehejte do pěny. Přisypte rozdrcené krekry a prsty propracujte v celistvou hmotu.
-
Krekrovou hmotu vmáčkněte do muffinových formiček (vyšlo mi na 4 ks) a dejte do předehřáté trouby na 150 stupňů na 15 minut upéct.
Mezitím si vyšlehejte bílek se špetkou soli v tuhý sníh a ten zapracujte opatrně do vyšlehané lučiny. Na lžíci oleje orestujte nakrájený česnek, přihoďte špenát, osolte a chvíli povařte.
-
Vytáhněte košíčky, nechejte chvíli vychladnout a poté vrstvěte lučinovou hmotu - špenát - lučinovou hmotu. Trochu špenátu si nechejte na ozdobu.
-
Vraťte do trouby a pečte 10 minut na 150 stupňů a 10 minut na 110 stupňů. Poté troubu vypněte, otevřete a nechejte v ní košíčky vychladnout.
Vychladlé košíčky opatrně vyjměte z formičky a nahoru položte lžičku špenátu. Dobrou chuť.
Makronutrienty
13%
23%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 252 kJ | 1 410 kJ |
Kalorická hodnota | 299 kcal | 337 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,38 g
1,8 g |
6,06 g
2,02 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,538 SVJ | 0,606 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
26,5 g
8,03 g |
29,8 g
9,05 g |
Bílkoviny | 9,74 g | 11 g |
Sůl | 0,98 g | 1,1 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů