- 1h
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vejce slepičí střední, m
|
6 kusů |
cukr krupice
|
8 lžic |
hladká mouka pšeničná
|
8 lžic |
olej řepkový
|
4 lžíce |
kakaový prášek, holandské kakao
|
4 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
Krém | |
tvaroh měkký tučný
|
500 g |
zakysaná smetana
|
400 g |
smetana rostlinná ke šlehání, šlehačka
|
400 g |
cukr moučka
|
130 g |
želatinový ztužovač
|
24 g |
maliny
|
2 hrsti |
Postup přípravy
-
Z bílků s polovinou cukru ušleháme tuhý sníh. Žloutky s druhou polovinou cukru šleháme šlehačem asi 4 minuty do pěny, přimícháme olej, po lžících mouku smíchanou s práškem do pečiva, kakao a sníh z bílků. Nalijeme na hluboký plech vystlaný pečícím papírem a dáme do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme asi 15-18 minut.
-
Upečený korpus necháme vychladnout. Potom formičkou vykrájíme kolečka. Každé kolečko prořízneme a naplníme smetanovým krémem. Povrch krému poklademe rozkrojenými malinami a přiklopíme vrchní částí kolečka. Na povrch naneseme krém a dozdobíme malinami, případně čokoládou.
-
Příprava krému:
Obě šlehačky ušleháme, přišleháme tvaroh, smetanu a cukr. Oba sáčky ztužovače nasypeme do misky a přidáme 100 ml vody (je to méně vody než je uvedeno na obou sáčcích celkem) . Ztužovače s vodou metličkou rychle promícháme a přidáme pár lžic krému a prošleháme. Hned obsah misky nalijeme do smetanového krému a vše smícháme.
Dortíky necháme ztuhnout alespoň 2 hodiny v lednici.
Makronutrienty
46%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 010 kJ | 1 151 kJ |
Kalorická hodnota | 241 kcal | 275 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
19,3 g
13,8 g |
21,9 g
15,8 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,93 SVJ | 2,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,3 g
5,5 g |
18,5 g
6,26 g |
Bílkoviny | 6,09 g | 6,94 g |
Sůl | 0,369 g | 0,421 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů