Slaný pikantní koláč z rýžové a čočkové mouky - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Radka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Slaný pikantní koláč z rýžové a čočkové mouky - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji 1 další fotka

Dnes inspirace na postní dny velikonoční... ryba se prý směla konzumovat jako postní jídlo. Zkuste si užít variaci slaného koláče s rybkami. Bez lepku, mléka i vajec. Z těsta můžete tvarovat vlhkou rukou i malé bochánky, které jsou skvělé k zeleninovým polévkám. Najdete i ve dvojce kuchařce v kapitole slané dobroty.

Věnováno všem milovníkům slaných a pikantních jídel, kteří jsou nuceni dodržovat sdružené diety. Variace na známý a pikantní koláč s karamelizovanou cibulí a rybkami...

Postup přípravy

  1. Tip: pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcená rajčata z plechovky a ze stejného těsta upečete skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám....

    plech s pečícím papírem 30 x 40 cm

  2. Přiravíme si cibulovou náplň.: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat, přidáme tymián, balzamico, dosolíme a opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut.

    Necháme vychladnout. Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.

  3. V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agáv. sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.

  4. Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci oliv. oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí případně pod ní pomažeme rajčaty a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte