Olivy černé
energetická hodnota
481 kJ
481 kJ
tuky
(60 %)
(60 %)
sacharidy
(35 %)
(35 %)
bílkoviny
(5 %)
(5 %)
OLIVY
CHARAKTERISTIKA:
- Olivy jsou jedny z
nejstarších potravin, jejich původ sahá do Kréty téměř
před 5 - 7 tisíci lety.
- olivách se zmiňuje
již Bible, byly také inspirací pro egyptské umělce a hráli
důležitou roli v řecké mytologii.
- Dnes se olivy
pěstují ve Španělsku, Itálii, Řecku a Turecku.
- Oliva patří mezi
ovoce, je plodem stromu - olivovníku. Zelené olivy se sbírají na podzim,
zatímco tmavé olivy začátkem prosince.
- Zelené olivy jsou
jen nezralou formou oliv tmavých.
- V čerstvém stavu
jsou jak zelené, tak tmavé olivy tvrdé a hořké. Aby se daly jíst,
máčejí se ve vodě (voda se musí každý den měnit) tak dlouho, dokud
neztratí svoji trpkost.
- Vyrábí se z nich
velmi kvalitní olivový olej.
CO OBSAHUJE:
- Olivy obsahují
významné množství provitaminu A a vitaminu B a E.
- Z minerálů je
nejvíce zastoupený vápník (Ca), draslík (K), železo (Fe) a fosfor
(P).
- Olivy jsou olejnaté
plody velmi bohaté na tuky, a tedy i na kalorie. Tyto
proteiny mají vysokou biologickou hodnotu, protože obsahují všechny
esenciální aminokyseliny.
- Glykemický index
olivy černé naložené (10), olivy zelené naložené (10).
ÚČINKY:
- Díky svým detoxikačním
účinkům hrají velkou roli v boji proti stárnutí, civilizačním a srdečním
chorobám.
- Zlepšují trávení
a chuť k jídlu.
- Snižují hladinu
krevního cholesterolu.
- Olivy obsahují
pestrou škálu rostlinných sloučenin, jako jsou polyfenoly a flavonoidy,
které mají významné protizánětlivé vlastnosti.
- Pomocí olivového
oleje lze pomoci v léčbě mnohých kožních onemocnění.
- Několik oliv před
hlavním jídlem pomůže zvýšit hladinu žaludečních šťáv, a tak urychlit
trávení.
- Díky vysokému
obsahu oleje a vlákniny olivy působí jako mírné, ale účinné
projímadlo.
- Olivy jsou vydatným
zdrojem tuku, takže i přes jejich pozitivní přínos pro zdraví
bychom je neměli konzumovat ve velkém množství, protože tak zvyšujeme
energetický příjem.
- Olivy se často prodávají ve slaném nálevu, což pro naše zdraví není nejlepší.
PŘÍPRAVA + KUCHYŇSKÉ VYUŽITÍ:
- Olivy se přidávají
do míchaných salátů, k masitým pokrmům, drůbeži či na pizzu.
- Olivový olej je
ideální přísadou do salátů a doplňkem zeleniny.
- Tapenade je
vynikající pasta z oliv, kterou můžeme namazat na pečivo (topinky)
nebo použít jako polevu na ryby a drůbež. Připravíme ji
rozmixováním vypeckovaných oliv, během mixování přidáváme olivový olej,
česnek a pepř.
- Olivy mohou být
plněné paprikou, česnekem, lososem, tuňákem, ančovičkami, mandlemi, sýrem,
slaninou, pomerančem.
TIPY PRO NAKUPOVÁNÍ:
- Naložené olivy se
dají koupit ve všech velkých supermarketech.
ZDROJ K TEXTU:
PAMPLONA – ROGER, Georgie D. Encyklopedie léčivých potravin. Praha: Advent-Orion, 2009. ISBN: 80-7172-542-0.