Šípkový sirup

Kitchen Book

Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Šípkový sirup

V práci už mě bombardují kdy vložím recept na šípkový sirup, který jsem jim minule přinesla ochutnat a tak už musím.

Tento recept mám od známe ze Slovenska a je skvělý. Šípky u nás byli oblíbené vždy a to většinou sušené v podobě čaje nebo jako babičky domácí šípkové víno. Co se šípků týče považuji za jejich největšího milovníka právě naší babičku která je miluje v jakékoli podobě at v čaji, víně či marmeládě a tak už při vaření mi bylo jasné že minimálně jedna láhev musí …putovat právě za ní. Vždyt právě ona mě naučila vycucávat přemrzlé šípky a vychutnat si tak šípkovou marmeládu kterou vytvořila sama příroda.(musím přiznat že většina lidí u toho na mě kouká jestli jsem se nezbláznila.

Tak se pustte do toho, šípky jsou nejen dobré ale hlavně zdravé a obsahují velké množství vitamínu C .

Postup přípravy

  1. Šípky omyjte, vložte do vody a rozmixujte ponorným mixérem ( v tomto kroku jsem "odrovnala" již letos druhý mixér a tak jsem použila mlýnek na maso),Vše necháme stát 24 hodin, po této době směs zahřejeme a chvilku táhneme(nevařit!). Stáhneme z ohně a opět necháme stát 24 hodin. Sirup přepasírujeme přez jemné plátno, tak aby nám do sirupu neunikl ani chloupek. Přidáme cukr, kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Krátce povaříme,(sbírejte pěnu) stáhneme z ohně a vlijeme do vysterilizovaných láhví a uzavřeme. Hotový sirup uchováme v chladu.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte