Prolepší příležitost...
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
vajíčka
|
6 kusů |
cukr krupice
|
175 g |
máslo
|
90 g |
čokoláda hořká na vaření
|
140 g |
polohrubá mouka
|
150 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
Náplň | |
višně
|
750 g |
cukr moučka
|
100 g |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
škrob jemný
|
1 lžíce |
voda
|
3 lžíce |
višnovice, pálenka z višní
|
50 g |
marmeláda višňová, třešňová, džem
|
6 lžic |
Na ozdobu | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
3 kusy |
cukr moučka
|
1 lžíce |
ztužovač šlehačky
|
30 g |
Postup přípravy
-
Máslo rozehřejeme s čokoládou ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu a vlažnou čokoládu přišleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva ho zapracujeme do čokoládového základu.
-
Těsto rozetřeme do menšího pekáčku vystlaného na dně pečícím papírem. Já jsem použila ráfek o stranách 25 x 28 cm. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C ( asi 20 minut).
Hotový korpus překlopíme na mřížku a nožem ho 2x opatrně prokrojíme. Vzniknou 3 pláty.
-
V kastrolu krátce povaříme vypeckované višně s cukrem. Pokud jsou hodně kyselé, můžeme cukru trochu přidat. Přisypeme skořici a přidáme škrobovou močku rozmíchanou ve 3 lžících vody. Za stálého míchání necháme vzkypět a odstavíme z plotýnky.
-
V malé misce smícháme džem s pálenkou a touto hmotou potřeme spodní díl. Přiklopíme druhým dílem a na něj natřeme horkou višňovou hmotu. Vrstvu uhladíme a necháme vychladnout.
-
Ušleháme šlehačku se ztužovači a moučkovým cukrem dle chuti. Částí šlehačky potřeme višně a přiklopíme poslední plát těsta. Na povrch naneseme zbytek šlehačky a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
63%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 029 kJ | 2 293 kJ |
Kalorická hodnota | 246 kcal | 548 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
27,9 g
16,2 g |
62,1 g
36,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,79 SVJ | 6,21 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,2 g
7,94 g |
29,4 g
17,7 g |
Bílkoviny | 3,21 g | 7,14 g |
Sůl | 0,133 g | 0,297 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů