Prolepší příležitost...
- 2h
- 12 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
175 g |
175 g |
90 g |
90 g |
140 g |
140 g |
150 g |
150 g |
1 lžička |
1 lžička |
Náplň | |
750 g |
750 g |
100 g |
100 g |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
3 lžíce |
3 lžíce |
50 g |
50 g |
marmeláda višňová, třešňová, džem 6 lžic |
6 lžic |
Na ozdobu | |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Máslo rozehřejeme s čokoládou ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Ze žloutků a cukru vyšleháme pěnu a vlažnou čokoládu přišleháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a střídavě s moukou smíchanou s práškem do pečiva ho zapracujeme do čokoládového základu.
-
Těsto rozetřeme do menšího pekáčku vystlaného na dně pečícím papírem. Já jsem použila ráfek o stranách 25 x 28 cm. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 °C ( asi 20 minut).
Hotový korpus překlopíme na mřížku a nožem ho 2x opatrně prokrojíme. Vzniknou 3 pláty.
-
V kastrolu krátce povaříme vypeckované višně s cukrem. Pokud jsou hodně kyselé, můžeme cukru trochu přidat. Přisypeme skořici a přidáme škrobovou močku rozmíchanou ve 3 lžících vody. Za stálého míchání necháme vzkypět a odstavíme z plotýnky.
-
V malé misce smícháme džem s pálenkou a touto hmotou potřeme spodní díl. Přiklopíme druhým dílem a na něj natřeme horkou višňovou hmotu. Vrstvu uhladíme a necháme vychladnout.
-
Ušleháme šlehačku se ztužovači a moučkovým cukrem dle chuti. Částí šlehačky potřeme višně a přiklopíme poslední plát těsta. Na povrch naneseme zbytek šlehačky a dáme ztuhnout do lednice.
Makronutrienty
60%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 018 kJ | 1 544 kJ |
Kalorická hodnota | 243 kcal | 369 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26 g
14,9 g |
39,4 g
22,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,6 SVJ | 3,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
13,7 g
8,25 g |
20,8 g
12,5 g |
Bílkoviny | 3,31 g | 5,02 g |
Sůl | 0,134 g | 0,204 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů