
Červená řepa je považována za superpotravinu - salát z ní je nejen velmi zdravý, ale i chutný:).
- 20m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
červená řepa
|
750 g |
med včelí
|
1 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
3 lžíce |
zázvor, čerstvý kořen
|
35 g |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme med, citronovou šťávu a špetku soli.
-
Vše promícháme a necháme uležet v uzavřené sklenici v ledničce do druhého dne. V uzavřené nádobě vydrží v ledničce několik dní.
-
Tip
Salát můžeme vylepšit ještě pomerančovou šťávou.
Makronutrienty
87%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 201 kJ | 347 kJ |
Kalorická hodnota | 48 kcal | 82,9 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,6 g
5,75 g |
20 g
9,92 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,16 SVJ | 2 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,144 g
0,008 g |
0,249 g
0,015 g |
Bílkoviny | 1,52 g | 2,62 g |
Sůl | 0,948 g | 1,64 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů