Kdybych nechala výběr na Kubovi, stoprocentně by chtěl zase "kolínka". Takže jsem mu nic neřekla a uvařila rýži.
Než jsem se otočila, měl talíř "vyblýskaný" a žadonil o přídavek. Konečně přišel na to, že s rýží je to taky velká mňamka.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Papriky | |
---|---|
zelená paprika
|
4 kusy |
maso mleté
|
500 g |
vajíčka
|
1 kus |
olej řepkový
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
skořice celá
|
0,5 kusu |
hřebíček celý
|
3 kusy |
nové koření
|
5 kuliček |
pepř černý celý
|
5 kuliček |
Omáčka | |
cibule
|
1 kus |
máslo čerstvé
|
30 g |
hladká mouka pšeničná
|
1 lžíce |
rajský protlak
|
150 g |
cukr krystal
|
1 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Postup přípravy
-
Papriky je třeba omýt, odkrojit vrchní část a zevnitř vybrat semeník. Poté dovnitř natlačíme masovou směs, přiklopíme vrchní seříznutou částí a zajistíme párátkem.
-
Naplněné papriky naskládáme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme sáček koření na rajskou omáčku nebo vložíme svou vlastní směs (kousek celé skořice, příp. hřebíček, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček celého pepře) a vaříme lehkým varem asi 20 minut. Papriky by měly zůstat pevné. Pak je z vývaru vyndáme a uložíme stranou do tepla. Vývar nevyléváme, použijeme na omáčku.
-
Na másle necháme zpěnit cibuli, vsypeme mouku a umícháme světlou zápražku. Rozředíme vývarem, přidáme rajský protlak a vaříme mírným varem asi 40 minut. Poté přecedíme přes sítko (já to nedělám, kousky cibule mi v omáčce vůbec nevadí), dochutíme cukrem, solí a mletým pepřem.
Makronutrienty
25%
30%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 734 kJ | 2 198 kJ |
Kalorická hodnota | 175 kcal | 525 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,1 g
1,5 g |
21,2 g
4,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,71 SVJ | 2,12 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,6 g
4,65 g |
37,8 g
13,9 g |
Bílkoviny | 8,61 g | 25,8 g |
Sůl | 1,15 g | 3,43 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů