![OBRÁCENÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE ZAKYSANKOU](https://www.jidelniplan.cz/obrazky/soubory/4789/7MHKSVNKT6/recipes.view.hero/70591726_2389890721250678_5295580038995902464_o.jpg)
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Koláč | |
---|---|
700 g |
700 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
jemná krupice, dětská krupička 3 lžíce |
3 lžíce |
Těsto | |
4 kusy |
4 kusy |
10 lžic |
10 lžic |
5 lžic |
5 lžic |
150 ml |
150 ml |
20 lžic |
20 lžic |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
kakaový prášek, holandské kakao 2 lžíce |
2 lžíce |
Navrch | |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
50 g |
50 g |
Postup přípravy
-
Švestky vyskládat na pečícím papírem vystlaný menší hluboký plech (32x22cm) řezem nahoru, posypat cukrem a vložit na 15 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů.
-
Poté posypat dětskou krupičkou, zalít světlým těstem, poté nalít tmavé těsto a péct 20 minut na 180 stupňů.
-
Vychladlé obrátit (já vyklopila do stejně velkého hlubokého plechu), potřít oslazenou zakysanou smetanou (použila jsem 3 kelímky zakysanky a 3 balíčky vanilkového cukru), posypat strouhanou čokoládou a nechat v lednici zatuhnout.
-
Těsto: Žloutky vyšlehat do husté pěny, přišlehat olej a poté vmíchat mléko, mouku s práškem do pečiva a nakonec sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Rozdělit na dvě poloviny a jednu obarvit kakaem, rozmíchaným ve dvou lžících teplé vody. Na švestky nalít nejdříve světlé a pak i tmavé těsto.
Makronutrienty
56%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 034 kJ | 1 970 kJ |
Kalorická hodnota | 247 kcal | 471 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
26 g
15,5 g |
49,5 g
29,5 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,6 SVJ | 4,95 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,4 g
3,82 g |
31,3 g
7,27 g |
Bílkoviny | 4,05 g | 7,72 g |
Sůl | 0,374 g | 0,712 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů