
Většinou jejich přípravou neztratíme mnoho času a nebývají ani nikterak zvlášť náročné na suroviny.
Většinou nás svedou svým vzhledem už na první pohled, který jim věnujeme na internetu nebo v časopisu a většinou už jim prostě bezhlavě podlehneme.
Ale jako kdo to má nervově vydržet, když se píše
"necháme uležet nejlépe do druhého dne" ???
- 20m
- 12 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
sušenky
prostě 2 balení Bebe světlých
|
400 g |
zakysaná smetana
|
1 200 g |
cukr krystal
|
200 g |
vanilkový lusk
|
0,5 kusu |
kakaový prášek, holandské kakao
|
1 lžíce |
káva zrnková mletá
|
25 g |
rum (originál tuzemský)
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
V jedné misce smícháme 3 zakysané smetany se 100g krystalu a přidáme rum dle chuti.
V druhé misce smícháme zbylé 3 zakysané smetany se zbylými 100g krystalu a přidáme kakao, kávu a rum.
-
Připravíme si malou formu nebo pekáček (já použila malý plech s vyšším okrajem o rozměrech 26x21cm), dno vyložíme sušenkami, zalijeme 2/3 tmavého krému, poklademe sušenkami, zalijeme 2/3 světlého krému, opět poklademe sušenkami a zalijeme zbytky krému cik-cak, aby vznikl mramorový vzhled. Já jsem nalévala lžící střídavě světlý a tmavý pruh a nakonec projela obráceným koncem kávové lžičky po celé délce plechu střídavě sem a tam.
-
A teď ten kámen úrazu...Hotové dáme pěkně přes noc zatuhnout do ledničky.
A ledničku odvezeme na chatu ke tchýni, co má dva pitbuly a věčně špatnou náladu. Protože jinak se nevyhneme miliónu otázek "mamííí, už je to hotovýýýý?"
Makronutrienty
47%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 672 kJ | 2 573 kJ |
Kalorická hodnota | 400 kcal | 615 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,8 g
17,2 g |
45,8 g
26,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,98 SVJ | 4,58 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28,7 g
7,58 g |
44,1 g
11,7 g |
Bílkoviny | 4,96 g | 7,63 g |
Sůl | 0,112 g | 0,172 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů