Nadýchaný citronovo-kokosový dort s překvapením

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Nadýchaný citronovo-kokosový dort s překvapením

Tento dort vznikl na přání mého syna... Lehký nadýchaný korpus s lehkým jogurtovým krémem.

Postup přípravy

  1. Bílky s cukrem a špetkou soli šleháme robotem na maximum, a to tak dlouho, až je sníh opravdu hodně pevný (zjistíte zkouškou, že do sněhu namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se). Pak přidáte olej a žloutek po žloutku, stále při tom mixujete, ale už ne úplně na maximum. Pak zašlehejte kůru a šťávu z citronu a nakonec už jen metličkou ručně přimícháte prosátou mouku. Těsto vlijte do dortové formy s průměrem 22 cm. Vyložte dno pečicím papírem.

  2. Pečte na 180 °C cca 30–40 minut (vyzkoušejte špejlí). Po upečení nechejte vychladnout, opatrně obřízněte ostrým nožem, sejměte formu a otočte dnem vzhůru.

    Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Mascarpone, tvaroh, jogurt a med vyšlehejte krátce do jednotného krému, přišlehejte smetanu. Trochu krému si odložte stranou na závěrečné potření dortu a do zbytku přimíchejte už jen ručně cca 30 g kokosu.

  3. Vychladlý dort 2x prořízněte, v prostředním plátu vykrojte otvor. Krém s kokosem naneste zdobicím sáčkem na první plát, ne však doprostřed, kde je otvor u druhého plátu. Přiklopte druhým plátem a do otvoru nasypte lentilky. Nastříkejte zbytek krému a přiklopte posledním plátem.

    Vychladlý dort 2x prořízněte, v prostředním plátu vykrojte otvor. Krém s kokosem naneste zdobicím sáčkem na první plát, ne však doprostřed, kde je otvor u druhého plátu. Přiklopte druhým plátem a do otvoru nasypte lentilky. Nastříkejte zbytek krému a přiklopte posledním plátem.
  4. Boky dortu obmažte odloženým krémem bez kokosu a zbylý koskos naneste na krém (kokos v krému by mohl při obmazávání "drhnout", proto jej do něj nedávám). Poté pomažte povrch dortu a posypte též kokosem, či ozdobte dle své fantazie, popř. přání oslavence. (Já použila jedlý papír, bílou čokoládu jako efekt stékání rampouchů a sněhu a sněhové zdobení.)

    Boky dortu obmažte odloženým krémem bez kokosu a zbylý koskos naneste na krém (kokos v krému by mohl při obmazávání "drhnout", proto jej do něj nedávám). Poté pomažte povrch dortu a posypte též kokosem, či ozdobte dle své fantazie, popř. přání oslavence. (Já použila jedlý papír, bílou čokoládu jako efekt stékání rampouchů a sněhu a sněhové zdobení.)
  5. Nechejte vychladit a servírujte. Dobrou chuť.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte