Tento dort vznikl na přání mého syna... Lehký nadýchaný korpus s lehkým jogurtovým krémem.
- 2h
- 12 kusů
- náročné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vajíčka
|
6 kusů |
cukr krupice
|
150 g |
cukr třtinový
|
80 g |
olej řepkový
|
6 lžic |
sůl
|
1 špetka |
hladká mouka pšeničná
|
180 g |
hladká mouka špaldová
|
60 g |
citrón
|
1 kus |
Náplň | |
mascarpone, vysokotučný smetanový krém
|
150 g |
tvaroh měkký polotučný
|
150 g |
kokos sušený, strouhaný
|
30 g |
med včelí
|
50 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
150 g |
ztužovač šlehačky
|
1 lžička |
bílý jogurt
+lentilky jako překvapení
|
60 g |
Postup přípravy
-
Bílky s cukrem a špetkou soli šleháme robotem na maximum, a to tak dlouho, až je sníh opravdu hodně pevný (zjistíte zkouškou, že do sněhu namočíte špičku prstu a sníh vám při otočení prstu stojí nahoru a nehne se). Pak přidáte olej a žloutek po žloutku, stále při tom mixujete, ale už ne úplně na maximum. Pak zašlehejte kůru a šťávu z citronu a nakonec už jen metličkou ručně přimícháte prosátou mouku. Těsto vlijte do dortové formy s průměrem 22 cm. Vyložte dno pečicím papírem.
-
Pečte na 180 °C cca 30–40 minut (vyzkoušejte špejlí). Po upečení nechejte vychladnout, opatrně obřízněte ostrým nožem, sejměte formu a otočte dnem vzhůru.
Vyšlehejte smetanu se ztužovačem. Mascarpone, tvaroh, jogurt a med vyšlehejte krátce do jednotného krému, přišlehejte smetanu. Trochu krému si odložte stranou na závěrečné potření dortu a do zbytku přimíchejte už jen ručně cca 30 g kokosu.
-
Vychladlý dort 2x prořízněte, v prostředním plátu vykrojte otvor. Krém s kokosem naneste zdobicím sáčkem na první plát, ne však doprostřed, kde je otvor u druhého plátu. Přiklopte druhým plátem a do otvoru nasypte lentilky. Nastříkejte zbytek krému a přiklopte posledním plátem.
-
Boky dortu obmažte odloženým krémem bez kokosu a zbylý koskos naneste na krém (kokos v krému by mohl při obmazávání "drhnout", proto jej do něj nedávám). Poté pomažte povrch dortu a posypte též kokosem, či ozdobte dle své fantazie, popř. přání oslavence. (Já použila jedlý papír, bílou čokoládu jako efekt stékání rampouchů a sněhu a sněhové zdobení.)
-
Nechejte vychladit a servírujte. Dobrou chuť.
Makronutrienty
55%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 319 kJ | 1 675 kJ |
Kalorická hodnota | 315 kcal | 400 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
31,3 g
16,5 g |
39,7 g
20,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,13 SVJ | 3,97 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,9 g
7,23 g |
24 g
9,19 g |
Bílkoviny | 6,57 g | 8,34 g |
Sůl | 0,174 g | 0,22 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů