Makový dort s pečenými švestkami a citronovým krémem

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Makový dort s pečenými švestkami a citronovým krémem

Podzimně laděný k narozeninám...

Postup přípravy

  1. Dno dortové formy o �

    20 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme jemně mletými ořechy.

    Pomletý mák smícháme s ořechy a jemně nastrouhanou čokoládou. Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Máslo utřeme s citronovou kůrou, šťávou, vanilkovým cukrem a polovinou třtinového cukru do pěny. Postupně do pěny zašleháme jeden po druhém žloutky. Z bílků a soli vyšleháme sníh, do kterého postupně po lžících zašleháme zbývající třtinový cukr. Sníh spolu se sypkými surovinami opatrně zamícháme do máslové pěny.

  2. Těsto nalijeme do připravené formy, uhladíme a pečeme cca 50 minut v troubě vyhřáté na 170 °C s ventilátorem na spodní příčce. Zda je těsto upečené, zjistíme zapíchnutím špejle. Po upečení necháme vychladnout ve formě, poté opatrně obřežeme okraje a formu odstraníme.

  3. Švestky omyjeme, odstraníme pecky a řezem nahoru vyskládáme na pečicí papír. Posypeme špetkou perníkového koření a pocákáme lžící medu. Dáme do trouby na 175 °C cca na 25 minut. Poté necháme vychládnout.

    Švestky omyjeme, odstraníme pecky a řezem nahoru vyskládáme na pečicí papír. Posypeme špetkou perníkového koření a pocákáme lžící medu. Dáme do trouby na 175 °C cca na 25 minut. Poté necháme vychládnout.
  4. Vyšleháme smetanu se ztužovačem. V druhé misce krátce prošleháme mascarpone, tvaroh, med, kůru a šťávu z citronu. Poté už ručně promícháme se šlehačkou.

  5. Na pánvi nasucho opražíme kousky ořechů (doporučuji cca 5 nechat v celých půlkách na závěrečnou ozdobu), sejmeme z plotny a pokapeme lžičkou medu. Promícháme, aby se ořechy obalily a med zkaramelizoval.

    Korpus rozkrojíme na 3 díly, na první nastříkáme polovinu krému, poklademe pečenými švestkami a posypeme kousky ořechů. Přiklopíme druhým dílem, naneseme zbytek krému a položíme poslední část korpusu.

  6. V míse smícháme prosátý cukr, vodu (dávejte po troškách) a citronovou šťávu. Měla by vzniknout poleva - ne moc tekutá, ne moc hustá. Jí potřeme povrch dortu a následně dozdobíme dle fantazie. Dobrou chuť.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte