LC verze omáčky..
- 30m
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
cuketa
|
450 g |
vývar hovězí domácí
|
500 ml |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
400 g |
ocet kvasný lihový
|
3 lžíce |
xylitol, cukr březový
|
2 lžíce |
kopr čerstvý, koprová nať
|
1 svazek |
kopr sušený
|
10 g |
sůl
|
2 špetky |
pepř bílý mletý
|
1 špetka |
máslo přepuštěné, ghí
|
1 lžíce |
Postup přípravy
-
400-500 g cukety
500-750 ml vývaru( já použila hovězí)
Lžíce ghí
400 ml smetany 33% (2 kelímky)
Sůl, pepř
Sladidlo dle chuti ( xylitol, erytrithol)
Ocet dle chuti
Čerstvý kopr, sušený kopr
???? Na ghí orestujeme oloupanou, nastrouhanou cuketu. Osolíme, opepříme. Zalijeme vývarem a vaříme 10-15 minut. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Vrátíme na mírný plamen, přidáme nasekaný kopr ( přidala jsem i sušený, pro silnější chuť kopru), smetanu a dochutíme octem a sladidlem. Případně dosolíme.
Jako přílohu mám vařenou kedlubnu s kurkumou.
Pokud byste chtěli hustější omáčku, přidejte více cukety.
Makronutrienty
26%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 462 kJ | 835 kJ |
Kalorická hodnota | 110 kcal | 200 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,39 g
1,08 g |
7,93 g
1,96 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,439 SVJ | 0,793 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10 g
6,12 g |
18,1 g
11,1 g |
Bílkoviny | 2,35 g | 4,24 g |
Sůl | 0,166 g | 0,3 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů