Takzvaný "táč"...klasický babičkovský moučník :).
Díky tvarohu je vláčný, plný sezónního ovoce - tady meruňky, rybíz černý i červený, malinoostružiny a višně.
- 1h:35m
- 28 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
polohrubá mouka pšeničná
|
450 g |
hladká mouka pšeničná
|
100 g |
cukr krupice
|
100 g |
tuk ztužený na pečení - Hera
|
120 g |
droždí kostka
|
0,5 kusu |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
250 ml |
sůl
|
1 špetka |
vajíčka
|
1 kus |
Náplň tvaroh | |
tvaroh měkký tučný
|
500 g |
vajíčka
|
1 kus |
cukr krystal
|
4 lžíce |
cukr vanilkový
|
1 kus |
puding s příchutí vanilky, prášek
|
1 lžíce |
Drobenka | |
polohrubá mouka
|
5 lžic |
cukr moučka
|
3 lžíce |
máslo
|
2 lžíce |
skořice mletá
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Ve vlažném mléce se špetkou cukru necháme vzejít kvasnice.
Rozehřejeme si Heru či máslo.
Do mouky s cukrem a solí vmícháme kvásek, Heru a vajíčko, vypracujeme vláčné těsto.
Dáme na hodinu pod utěrku vykynout.
-
Mezitím si uděláme tvarohovou náplň - smícháme vše dohromady.
Připravíme si drobenku.
Nakrájíme vypeckované meruňky, připravíme ostatní ovoce.
-
Vykynuté těsto prsty či válečkem roztáhneme na celý veliký 45x35 cm plech, vymaštěný máslem. Rozetřeme tvarohovou náplň, posypeme ovocem a dáme péct 25/200°C. Drobenku posypu asi po 10 minutách pečení, je to lepší.
Makronutrienty
68%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 160 kJ | 750 kJ |
Kalorická hodnota | 277 kcal | 179 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
38,7 g
12,6 g |
25 g
8,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,87 SVJ | 2,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
3,65 g |
6,52 g
2,36 g |
Bílkoviny | 8,13 g | 5,26 g |
Sůl | 0,136 g | 0,088 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů