Kváskový chléb pro úplné začátečníky

Jídelní plán

Kváskový chléb pro úplné začátečníky

Nedávno se ke mě dostal tenhle recept na chleba. Autorkou je skvělá Ludmila Gottvaldová, z blogu Vůně chleba. Je to pecka. Je jednoduchý, opravdu snadný a není kolem něj moc pobíhání. Práci za vás přes noc udělá samotné těsto. Navíc ho zvládne úplný začátečník.

Postup přípravy

  1. Večerní příprava těsta:

    Do mísy dejte kvásek, přidejte med a většinu vody. Med pomáhá aktivovat kvasinky, takže se nebojte přidat.

    Rozšlehejte směs a postupně přidávejte mouku smíchanou se solí a chlebovým kořením. Pokud nemáte chlebové koření, použijte lžičku kmínu nebo koriandru.

    Vše dobře promíchejte , aby se suroviny spojily do těsta, které by nemělo obsahovat žádná suchá místa. Těsto by mělo být středně tuhé.

    Mísu přikryjte víkem a nechte těsto kynout 9-12 hodin při pokojové teplotě (20-21°C), ideálně přes noc.

  2. Rychlé raní nachystání:

    Ráno zkontrolujte těsto, které by mělo být alespoň o dvě třetiny větší. Pokud těsto není dostatečně nakynuté, nechte ho kynout déle. Nakynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a stočte. Na postup se můžete podívat na videu níže. Připravte si ošatku, kterou důkladně vysypte moukou. Stočený bochník moukou poprašte a vložte do ošatky. Pokud ošatku nemáte, použijte místo ní větší cedník vyložený utěrkou, která je posypaná moukou. Těsto nechte kynout další 2-2,5 hodiny v teplé kuchyni.

  3. A pak už jen pečení:

    Předehřejte troubu na 250-270°C. Chleba vložte do litinového hrnce a zakryjte pokličkou. Pečte 20 minut na 250°C, poté odkryjte, snižte teplotu na 210-220°C a dopečte dalších 20 až 25 minut na horkovzduch. Před vložením do trouby můžete chleba naříznout a uvidíte, jak se krásně otevře:) Chleba je upečený, když poklepáním na spodek zní dutě. Vyjměte ho z litiny a nechte větrat na drátěné mřížce.

    Jak na pečení v remosce?

    Tenhle chleba můžete péct také v remosce. Do remosky vložte pečící papír a na něj bochníček. Remosku nepředehřívejte. Chléb se peče přibližně 45 minut. Víko neotevírejte, pouze v případě potřeby přikryjte alobalem.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte