
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Marináda | |
---|---|
bílý jogurt řeckého typu nízkotučný
|
2 lžíce |
škrob jemný
|
1 lžíce |
kořenicí pasta tika masala
|
0,5 lžičky |
kurkuma mletá
|
0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá
|
1 lžíce |
zázvor, čerstvý kořen
|
20 g |
sůl
|
1 lžička |
kuřecí prsa
|
4 kusy |
Omáčka | |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
2 kusy |
zázvor, čerstvý kořen
|
20 g |
bobkový list celý sušený
|
2 kusy |
kurkuma mletá
|
1 lžička |
kořenicí pasta tika masala
|
0,5 lžičky |
badyán celý
|
1 kus |
skořice mletá
|
1 špetka |
rajčata
|
1 kus |
kmín drcený
|
0,5 lžičky |
zázvor sušený drcený
|
0,5 lžičky |
koriandr mletý
|
0,5 lžičky |
citrónová kůra
|
1 lžička |
muškátový ořech mletý
|
1 špetka |
vývar masový domácí
|
500 ml |
mléko nízkotučné, odstředěné
|
500 ml |
hladká mouka pšeničná
|
1 lžíce |
petrželka, petrželová nať
|
2 lžíce |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na plátky. V misce smícháme jogurt, škrob, citronovou šťávu a koření. Do vzniklé směsi naložíme maso a necháme v chladu marinovat alespoň 0,5 hodiny.
-
Rozpálíme nepřilnavou pánev a maso na ní zprudka opečeme do růžova. Hotové maso vyndáme z pánve a uchováme na teple, než připravíme omáčku.
-
Do pánve, ve které jsme opékali maso dáme nakrájenou cibuli, česnek, zázvor, citronovou kůru a všechno koření kromě muškátového oříšku. Zprudka orestuje asi 1minutu, aby se koření rozvonělo, ale nezhořklo. Zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přidáme nakrájené rajče. Necháme vařit zhruba 15 minut.
-
Do omáčky přidáme mouku rozmíchanou v troše studené vody. Necháme přejít varem a omáčku rozmixujeme. Tím ještě zvýrazníme chuť koření. Kdo chce mít omáčku úplně hladkou, může přecedit a tím se zbavit případných kousků bobkového listu a badyánu.
-
Převaříme mléko a přidáme do omáčky. Mléko převařujeme proto, abychom se vyhnuli nebezpečí, že se srazí. Omáčku s mlékem necháme ještě společně povařit asi 5 minut, dochutíme solí a kouskem nastrouhaného muškátového oříšku. Úplně nakonec do omáčky zamícháme petrželovou nať.
-
Servírujeme s rýží nebo s indickými plackami.
Makronutrienty
18%
73%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 294 kJ | 1 703 kJ |
Kalorická hodnota | 70,2 kcal | 407 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,81 g
1,39 g |
16,3 g
8,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,281 SVJ | 1,63 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,37 g
0,351 g |
7,92 g
2,03 g |
Bílkoviny | 11,1 g | 64,4 g |
Sůl | 0,702 g | 4,07 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů