Omáčka je zahuštěná rozmixovanou petrželí a cibulí, které potlačí i chuť použitého kokosového mléka - pokud tolerujete mléčné výrobky dobře, můžete ale místo něj klidně použít smetanu.
- 1h:30m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
petržel kořenová
pro ještě krémovější omáčku nahraďte květákem
|
5 kusů |
cibule
|
2 kusy |
kokosové mléko
|
1,5 hrnků |
kopr čerstvý, koprová nať
|
1 svazek |
sůl
|
1 lžička |
máslo
|
4 lžíce |
citronová šťáva, čerstvá
|
4 lžíce |
tuřín
|
300 g |
vejce slepičí velké, l
|
6 kusů |
Postup přípravy
-
Na másle osmahněte nadrobno pokrájené oloupané velké cibule, poté přidejte oloupané a na kostičky pokrájené petržele a krátce je osmahněte. Posolte, mírně podlijte vodou a pod pokličkou uduste doměkka. V jiném hrnci uvařte v osolené vodě (pokud chcete, můžete přidat i celý kmín) na kostky pokrájený oloupaný tuřín, uvedené množství je přibližně polovina bulvy.
-
Doměkka uvařené petržele s cibulemi dohladka rozmixujte s kokosovým mlékem (bez aditiv), nalijte do hrnce, podle potřeby nařeďte vodou a uveďte do varu. Přidejte velkou hrst najemno nasekaného kopru a omáčku dochuťte solí a citrónovou šťávou.
-
Vejce uvařte dle svých preferencí (natvrdo, naměkko nebo jako ztracená) a podávejte je s teplou koprovou omáčkou a scezeným uvařeným tuřínem.
Makronutrienty
27%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 538 kJ | 4 107 kJ |
Kalorická hodnota | 129 kcal | 981 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,49 g
1,31 g |
41,9 g
9,97 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,549 SVJ | 4,19 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,6 g
7,16 g |
80,7 g
54,6 g |
Bílkoviny | 4,51 g | 34,4 g |
Sůl | 0,555 g | 4,24 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů