Klasická vánočka

Účastní se soutěže: Spolu u stolu

Klasická vánočka

Výborná klasická vánočka, které pekly naše babičky. Tento recept využijete na Velikonoce, Vánoce nebo si ji upečte kdykoliv, když na ni dostanete chuť. Počítejte však s tím, že se po ní rychle zapráší.

Za vyzkoušení děkujeme P.Valáškové :)

Postup přípravy

  1. Udělej si kvásek z 5 dkg droždí, trochu smetany, cukru a nech vykynouti. Pak přidej k němu zbytek mouky, vejce, žloutek, cukru a sekanou kůru z 1/2 citronu.

    Promíchej vše dobře a vytluc těsto, až povstanou na něm puchýřky.

    Udělej si kvásek z 5 dkg droždí, trochu smetany, cukru a nech vykynouti. Pak přidej k němu zbytek mouky, vejce, žloutek, cukru a sekanou kůru z 1/2 citronu.
Promíchej vše dobře a vytluc těsto, až povstanou na něm puchýřky.
  2. Nech je na teplém místě vykynouti, pak zamíchej do něho 14 dkg sultánek v rumu neb kořalce předem namočených, 15 dkg pařených mandlí a 4 hořké mandle.

    Zapleť z něho vánočku, nech ji skynouti, pomaž pak rozkvedlaným žloutkem a pec ji asi hodinu zvolna.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte