Pro milého manžela k narozeninám:)
- 1h
- 16 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
vajíčka
z bílků sníh
|
5 kusů |
cukr krupice
|
200 g |
voda horká
|
10 lžic |
polohrubá mouka
|
250 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva
|
0,5 kusu |
Krém | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
1 kus |
mascarpone
|
1 kus |
puding s příchutí vanilky, prášek
už hotový v kelímku, ceký obsah
|
1 kus |
cukr moučka
|
1 lžíce |
Dovnitř | |
banány
|
3 kusy |
káva silná, hotový nápoj
|
150 ml |
rum (originál tuzemský)
|
2 lžíce |
Poleva | |
čokoláda hořká na vaření
|
100 g |
smetana na vaření
|
150 g |
Na ozdobu | |
jahody
|
10 kusů |
borůvky
|
2 hrsti |
hroznové víno
|
50 g |
Postup přípravy
-
Dáme si ušlehat žloutky s cukrem, přilíváme horkou vodu. Mezitím si vyšleháme z bílků tuhý sníh.
Do vyšlehané žloutkové pěny opatrně přimícháme mouku s práškem do pečiva a kakaem, nakonec přidáme sníh.
-
Pečeme v dortové formě 28 cm asi 25 min/200°C.
Necháme ve formě vystydnout nejlépe do druhého dne.
-
Vyndáme korpus z formy, prokrojíme a spodní díl pokapeme silnou kávou s rumem.
Ze všech surovin ušleháme dobrý krém, trochu potřeme pokapanou plochu, poklademe banány překrojenými napůl a překryjeme krémem.
Přiklopíme druhou půlkou korpusu.
-
Vrch dortu pokapeme zbytkem kávy. Zbytkem krému potřeme vrch i boky a dáme chvíli vychladit.
Mezitím si ve smetaně rozehřejeme čokoládu, potřeme jí jen vrch dortu, necháme jen stékat po stranách.
-
Jahody nakrájíme na plátky, ozdobíme jimi dokola dort, přidáme borůvky a víno a dáme do druhého dne do lednice, aby se nám chutě propojily.
Poleva se krásně krájí, dort je moc dobrý, nepřeslazený, zkuste:)
Makronutrienty
66%
9%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 834 kJ | 1 335 kJ |
Kalorická hodnota | 199 kcal | 319 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,2 g
12,4 g |
40,3 g
19,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,52 SVJ | 4,03 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,54 g
6,13 g |
15,3 g
9,82 g |
Bílkoviny | 3,62 g | 5,8 g |
Sůl | 0,181 g | 0,29 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů