Velmi efektní nízkosacharidový (lowcarb) dezert pro zamilované :)
Další recepty na: www.lenyinspirace.cz
- 10m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Krémy | |
---|---|
smetana ke šlehání, šlehačka
|
500 ml |
xylitol
|
40 g |
vanilkový extrakt
|
1 lžička |
chia semínka
|
2 lžíce |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
50 g |
Jahodová vrstva | |
mražené jahody
|
300 g |
želatina
|
1 lžíce |
voda
|
100 ml |
Postup přípravy
-
Vše zahřejeme než se sladidlo rozpustí.
Polovinu smetany přelijeme do druhé nádoby, kam přidáme 2 lžíce chia semínek a necháme nabobtnat.
-
Zbylou smetanu opět zahřejeme a přidáme 50 g čokolády, mícháme do rozpuštění.
Čokoládovou část nalejeme po mírném zchladnutí do připravených kalíšků a dáme vychladit.
Po utuhnutí přilejeme smetanu s chia semínky a opět zchladíme.
-
300g mražených jahod
rozmixujeme v sekáčku, aby tam zůstaly citelné kousky.
Lžíci želatiny rozpustíme v 1 dl vody - na 1 minutu v mikrovlnce.
Jahody mírně zahřejeme a postupně přidáváme želatinu.
Ihned nalejeme poslední jahodovou vrstvu do kalíšků a po utuhnutí dozdobíme.
Makronutrienty
35%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 889 kJ | 2 259 kJ |
Kalorická hodnota | 213 kcal | 540 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,2 g
4,02 g |
28,4 g
10,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,12 SVJ | 2,84 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
18,6 g
11,1 g |
47,2 g
28,2 g |
Bílkoviny | 2,55 g | 6,49 g |
Sůl | 0,061 g | 0,155 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů