- 1h
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka pšeničná
|
400 g |
máslo čerstvé
|
250 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
citronová šťáva, čerstvá
|
7 lžic |
vejce slepičí střední, m
|
3 kusy |
Náplň | |
jablka
|
1 000 g |
cukr skořicový
|
3 kusy |
cukr vanilkový
|
2 kusy |
cukr krystal
|
2 lžíce |
Poleva | |
čokoláda hořká na vaření
|
200 g |
máslo
|
125 g |
Postup přípravy
-
Těsto zpracujeme a dáme asi na hodinu odpočinout do lednice.
Potom rozdělíme na 2 díly. Jeden díl vyválíme a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Jablka oloupeme, nastrouháme, přidáme skořicové cukry, vanilkový pudink, případně dosladíme podle chuti. Dobře promícháme.
-
Jablkovou náplň naneseme na těsto. Vyválíme druhou polovinu těsta a položíme na jablka. Vidličkou těsto trochu propícháme. Pečeme do růžova asi 30 – 40 minut při 180°C.
-
Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme půl másla a necháme rozehřát ve vodní lázni. Polevu naneseme na vychladlý koláč a necháme ztuhnout.
Makronutrienty
60%
7%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 142 kJ | 1 378 kJ |
Kalorická hodnota | 273 kcal | 329 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
29,5 g
9,04 g |
35,5 g
10,9 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,95 SVJ | 3,55 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,3 g
10,2 g |
19,7 g
12,3 g |
Bílkoviny | 3,51 g | 4,24 g |
Sůl | 0,332 g | 0,4 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů