Dietnější verze guláše.
- 2h
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Guláš | |
---|---|
hovězí kližka bez kosti
|
500 g |
cibule
|
1 kus |
hladká mouka pšeničná
|
2 lžíce |
netučný vývar
|
500 ml |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
0,5 lžičky |
kmín drcený
|
0,5 lžičky |
paprika sladká mletá
|
3 lžičky |
Postup přípravy
-
Maso nakrájíme na větší kousky, cibuli nadrobno. Přidáme sůl, pepř, kmín a papriku. Dusíme na malém množství vývaru. Během vaření mícháme a podléváme vývarem vždy jen tak, aby se maso nepřipalovalo.
-
Když je maso měkké, sebereme z povrchu všechen přebytečný tuk.
Zahustíme moukou, přidáme vývar a ještě cca 5 minut povaříme.
-
Tip
Guláš připravuje z kližky, která je na tento způsob úpravy nejvhodnější. Někdy trvá delší dobu, než maso změkne.
Jako přílohu můžeme použít knedlík, těstoviny, rýži, brambory nebo pečivo.
Pro dochucení a ozdobení vždy přidáme na talíř kousek nakrájené jarní cibulky.
Makronutrienty
17%
70%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 293 kJ | 1 083 kJ |
Kalorická hodnota | 70 kcal | 259 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,51 g
0,581 g |
9,27 g
2,15 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,251 SVJ | 0,927 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,88 g
0,604 g |
6,96 g
2,24 g |
Bílkoviny | 10,3 g | 38 g |
Sůl | 0,939 g | 3,47 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů