Křupavý fenykl, jablka a ořechy v krémovém kozím sýru s nádechem medu a jablečného octa, doprovázený jemným polníčkem.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Zálivka | |
---|---|
čerstvý sýr kozí
|
150 g |
ocet jablečný
|
2 lžíce |
šťáva jablečná, mošt
|
4 lžíce |
med včelí
|
2 lžičky |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Fenykl | |
fenykl čerstvý, bulva
|
200 g |
jablka
|
2 kusy |
polníček
|
100 g |
ořechy vlašské
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme zálivku. Kozí sýr rozmačkáme vidličkou, přidáme jablečný džus, ocet, med a dobře promícháme do hladka metlou. Dochutíme solí a pepřem.
-
Omyjeme fenykl, odsekneme zelené výhonky (ponecháme pouze vlásky, které nasekáme a dáme stranou). Tělo fenyklu rozkrojíme na půl, vykrojíme a vyhodíme tvrdé srdíčko a zbylý fenykl nasekáme na tenké proužky. Omyjeme jablka, odstraníme jádřinec a nakrájíme je na tenké plátky. Fenykl a jablka promícháme se zálivkou a dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
-
Na každý talíř rozprostřeme listy polníčku a na ně nandáme porci fenyklu a jablek. Posypeme zelenými fenyklovými vlásky a ořechy.
Makronutrienty
53%
21%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 416 kJ | 906 kJ |
Kalorická hodnota | 99,5 kcal | 217 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,4 g
2,23 g |
22,7 g
4,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,04 SVJ | 2,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,99 g
2,69 g |
10,9 g
5,87 g |
Bílkoviny | 4,15 g | 9,03 g |
Sůl | 1,05 g | 2,29 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů