Dušičkový speciál, mimořádně vhodný pro Halloweenskou párty a na kost zmrzlé rodiče:)
- 15m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
1 hrnek |
100 g |
100 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
2 špetky |
2 špetky |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
2 špetky |
2 špetky |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Dýni hokkaido nakrájíme na malé kostičky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme koření - většinu skořice, hřebíček, muškátový oříšek, zázvor a vanilkový extrakt. Přilijeme cca deci vody. Uvaříme do měkka. Vodu vydusíme. Přilijeme část mléka a tyčovým mixérem nebo blenderem vymixujeme dohladka.
-
Přilijeme zbylé mléko a ohřejeme, ale nevaříme. Přimícháme rum (můžeme i šlehačku) a ještě jednou promixujeme. Kdo má chuť si přisladit, přidá lžičku medu - na LC může použít trošku xylitolu.
Pokud jsme smetanu už nenalili do horkého drinku, vyšleháme ji a nápoj zdobíme šlehačkou a zbytkem skořice.
-
Z uvedených surovin získáte dvě pořádné porce a nebo tři menší hrníčky nádherně voňavého, napěněného dýňového mléka.
Makronutrienty
41%
14%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 518 kJ | 1 688 kJ |
Kalorická hodnota | 124 kcal | 404 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,82 g
1,6 g |
19 g
5,22 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,582 SVJ | 1,9 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,45 g
4,13 g |
21 g
13,5 g |
Bílkoviny | 1,97 g | 6,41 g |
Sůl | 0,086 g | 0,281 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů