
Slovy klasika..."Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastný". Poslední dobou nějak závodím s časem, peru se s přírodou a snažím se alespoň přežít. A cukety si vesele rostou...
- 1h:10m
- 6 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
cuketa
|
2 kusy |
česnek stroužky
|
5 kusů |
sýr tvrdý přírodní
|
250 g |
cibule
|
2 kusy |
maso uzené vepřové
|
300 g |
olej řepkový
|
1 hrnek |
jemná krupice, dětská krupička
|
1 hrnek |
kypřící prášek do pečiva
|
1 kus |
petrželka, petrželová nať
|
2 lžíce |
vajíčka
|
4 kusy |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
čerstvá majoránka
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
2 středně velké cukety (nahrubo nastrouhat i se slupkou, ve finále toho byly asi 3 hrnky), 5 stroužků česneku (prolisovat), 2 cibule (na kostičky), 250g tvrdého sýra (na kostičky), 300g uzeného masa (možná jsem dnes dala i o trochu víc, opět na kostičky), 1/3 hrnku oleje, 1 hrnek dětské krupičky nebo hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce sekané petrželky, 4 vejce, 1 lžička soli, pepř, majoránka.
-
Smíchat a nalít do sádlem vymazaného a hrubou moukou vysypaného menšího pekáčku (já měla formu 32x22cm vnitřní rozměr). Péct asi 1 hodinku na 180 stupňů.
-
Dá se konzumovat teplý, ale i studený. Já většinou nevydržím čekat než to alespoň malinko zchladne a pálím si hrdlo...
Makronutrienty
19%
18%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 311 kJ | 4 555 kJ |
Kalorická hodnota | 313 kcal | 1 089 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,41 g
0,582 g |
29,2 g
2,02 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,841 SVJ | 2,92 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
28 g
3,54 g |
97,3 g
12,3 g |
Bílkoviny | 8,14 g | 28,3 g |
Sůl | 1,25 g | 4,35 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů