Čokoládovo-oříškový dort se sušenými švestkami v portském

1001 Voyages Gourmands

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Čokoládovo-oříškový dort se sušenými švestkami v portském 1 další fotka

Dnes u mne hrají prim jednoduché rozplývající se čokoládové dortíky alias ‚fondant au chocolat‘. Jsou samy o sobě tak vláčné, že žádný krém není potřeba, snad jen trocha šlehačky dle chuti. Můj oblíbený, který nikdy nezklame, je třeba čokoládový fondant, kde máslo nahrazuji banánem. Tady mám další gurmánskou variantu jednoduchého čokoládového dortíku – pro změnu s přidanými lískovými oříšky a sušenými švestkami v portském.

Postup přípravy

  1. V malém kastrůlku přivedeme k varu sušené švestky nasekané na malé kousky spolu s portským, poté snížíme teplotu a 2 minutky lehce povaříme, až se půlka tekutiny vypaří.

  2. Troubu předehřejeme na 180°C. Kulatou formu o průměru 22 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou (není nutné, pokud používáte silikonovou formu).

  3. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s máslem a dobře promícháme, aby vznikla homogenní směs.

  4. Ve větší míse vyšleháme elektrickým šlehačem žloutky s cukrem, přidáme švestky v portském, rozpuštěnou čokoládu s máslem a mleté lískové oříšky.

  5. Z bílků ušleháme pevný sníh, který po částech jemně zakomponujeme do směsi

  6. Směs nalijeme do formy a pečeme přibližně 50 minut. Na konci pečení ověříme špejlí, zda je dort hotový – píchneme špejli do středu a měla by vylézt s trocha měkkými drobečky. Upečený dort necháme vychladnout 20 minut ve formě a poté ho opatrně vyndáme.

  7. Připravíme si šlehačku: smetanu ušleháme s cukrem.

  8. Dort servírujeme posypaný kakaem a doprovázený šlehačkou.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte