Bramborovo-oříškové muffiny se svěžím krémem a karamelizovanými hruškami (od 2 – 3 let)

Máma v kuchyni

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Bramborovo-oříškové muffiny se svěžím krémem a karamelizovanými hruškami (od 2 – 3 let)

Ano, čtete správně: jsou z brambor! A protože díky tomu neobsahují žádnou mouku, jsou nejen zdravější, ale i bezlepkové. U dcery mělo toto těsto obrovský úspěch i samotné, ale krém a karamelizované hrušky posouvají tuto buchtičku ještě o level výš, takže určitě vyzkoušejte vše dohromady.

Postup přípravy

  1. Hlasování

    Mezi Dnem matek a Dnem dětí symbolicky probíhá hlasování v anketě Mamablog roku. Pokud mě v ní budete chtít jednoduchým kliknutím podpořit, budu za váš hlas velmi vděčná (hlavní strana dole, kategorie Lifestyle).

    Děkuji :)

    V hlasování veřejnosti byl můj blog zvolen čtvrtým nejoblíbenějším mezi všemi českými foodblogy! Bramborová mu sluší a já vám za vaši podporu moc děkuji! :)

    4. MÍSTO V ANKETĚ BLOGERKA ROKU 2016

    Můj blog i v letošním roce obhájil pozici mezi nejlepšími foodblogy v této zemi, když v anketě Blogerka roku získal nádhernou bramborovou medaili. Jsem ohromně šťastná a moc vám děkuji za podporu :-)

    2. MÍSTO V ANKETĚ MAMABLOG ROKU 2016!!!

    Moc vám děkuji za všechny hlasy, kterými jste mi zajistili nádhernou stříbrnou příčku v této anketě :-)

    6. MÍSTO V ANKETĚ BLOGERKA ROKU 2015

    6. místo v anketě Blogerka roku 2015

    Můj blog byl zvolen 6. nejlepším v kategorii Foodblogy ankety Blogerka roku 2015. Za vaši podporu vám srdečně DĚKUJI! :-)

    Instagram

    myTaste.cz

    Bramborovo-oříškové muffiny se svěžím krémem a karamelizovanými hruškami (od 2 – 3 let)

    23. 10. 2015

    IMG_4192 (1)

    Ano, čtete správně: jsou z brambor! A protože díky tomu neobsahují žádnou mouku, jsou nejen zdravější, ale i bezlepkové. U dcery mělo toto těsto obrovský úspěch i samotné, ale krém a karamelizované hrušky posouvají tuto buchtičku ještě o level výš, takže určitě vyzkoušejte vše dohromady.

    Tento recept vznikl vlastně náhodou. Jednoho hezkého dne totiž zaklepal pan pošťák a přinesl balíček, jehož obsahem byly hrušky, oříšky, brusinky a žervé. Pak už jen krátký vzkaz o tom, abych zapojila fantazii a vymyslela z obsahu zásilky nějakou zajímavou svačinku. A výzvy, ty já prostě miluju! (#rohlikcz, #startit2015, #riznidotoho)

    Budeme potřebovat:

    400g vařených a nastrouhaných brambor

    cca 200g cukru (150g do těsta, 60g cukru na karamel a 40g do krému – vše ale přibližně, řiďte se dle své chuti a ochutnávejte ;))

    4 vejce

    150g sekaných vlašských ořechů

    poctivá hrst brusinek

    oříšek másla

    skořice dle chuti (nemusí být)

    1 velká hruška

    cca 240g žervé natur

    Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemném struhadle. Vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo medem), vmíchejte strouhané brambory, sekané vlašské ořechy, brusinky a trošku skořice. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nalijte do muffinových košíčků. Těsto neobsahuje žádné kypřící látky a je nadýchané hlavně díky přítomnosti bílků, takže při plnění košíčků nemusíte počítat s tím, že by těsto nějak znatelně vyběhlo vzhůru a můžete je tedy naplnit až téměř po okraj (malinko by vám ale vyběhnout mělo). Pečte při 180°C dozlatova, mělo by to trvat přibližně 20 minutek.

  2. Hlasování

    Mezi Dnem matek a Dnem dětí symbolicky probíhá hlasování v anketě Mamablog roku. Pokud mě v ní budete chtít jednoduchým kliknutím podpořit, budu za váš hlas velmi vděčná (hlavní strana dole, kategorie Lifestyle).

    Děkuji :)

    V hlasování veřejnosti byl můj blog zvolen čtvrtým nejoblíbenějším mezi všemi českými foodblogy! Bramborová mu sluší a já vám za vaši podporu moc děkuji! :)

    4. MÍSTO V ANKETĚ BLOGERKA ROKU 2016

    Můj blog i v letošním roce obhájil pozici mezi nejlepšími foodblogy v této zemi, když v anketě Blogerka roku získal nádhernou bramborovou medaili. Jsem ohromně šťastná a moc vám děkuji za podporu :-)

    2. MÍSTO V ANKETĚ MAMABLOG ROKU 2016!!!

    Moc vám děkuji za všechny hlasy, kterými jste mi zajistili nádhernou stříbrnou příčku v této anketě :-)

    6. MÍSTO V ANKETĚ BLOGERKA ROKU 2015

    6. místo v anketě Blogerka roku 2015

    Můj blog byl zvolen 6. nejlepším v kategorii Foodblogy ankety Blogerka roku 2015. Za vaši podporu vám srdečně DĚKUJI! :-)

    Instagram

    myTaste.cz

    Bramborovo-oříškové muffiny se svěžím krémem a karamelizovanými hruškami (od 2 – 3 let)

    23. 10. 2015

    IMG_4192 (1)

    Ano, čtete správně: jsou z brambor! A protože díky tomu neobsahují žádnou mouku, jsou nejen zdravější, ale i bezlepkové. U dcery mělo toto těsto obrovský úspěch i samotné, ale krém a karamelizované hrušky posouvají tuto buchtičku ještě o level výš, takže určitě vyzkoušejte vše dohromady.

    Tento recept vznikl vlastně náhodou. Jednoho hezkého dne totiž zaklepal pan pošťák a přinesl balíček, jehož obsahem byly hrušky, oříšky, brusinky a žervé. Pak už jen krátký vzkaz o tom, abych zapojila fantazii a vymyslela z obsahu zásilky nějakou zajímavou svačinku. A výzvy, ty já prostě miluju! (#rohlikcz, #startit2015, #riznidotoho)

    Budeme potřebovat:

    400g vařených a nastrouhaných brambor

    cca 200g cukru (150g do těsta, 60g cukru na karamel a 40g do krému – vše ale přibližně, řiďte se dle své chuti a ochutnávejte ;))

    4 vejce

    150g sekaných vlašských ořechů

    poctivá hrst brusinek

    oříšek másla

    skořice dle chuti (nemusí být)

    1 velká hruška

    cca 240g žervé natur

    Z vajec oddělte bílky a žloutky, bílky vyšlehejte v tuhý sníh. Brambory oloupejte, uvařte, nechte vychladnout a poté nastrouhejte na jemném struhadle. Vyšlehejte žloutky s cukrem (nebo medem), vmíchejte strouhané brambory, sekané vlašské ořechy, brusinky a trošku skořice. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků. Nalijte do muffinových košíčků. Těsto neobsahuje žádné kypřící látky a je nadýchané hlavně díky přítomnosti bílků, takže při plnění košíčků nemusíte počítat s tím, že by těsto nějak znatelně vyběhlo vzhůru a můžete je tedy naplnit až téměř po okraj (malinko by vám ale vyběhnout mělo). Pečte při 180°C dozlatova, mělo by to trvat přibližně 20 minutek.

    IMG_4207 (1)

    Na krém vyšlehejte žervé s cukrem nebo medem. Než jej dáte do tvořícího sáčku, nechte jej pořádně vychladit v lednici. Pak teprve tvořte ozdobnou čepičku na muffinech. Na samotný vrcholek báboviček přidejte ještě karamelizované hrušky. Ty vytvoříte tak, že rozpustíte v pánvi oříšek másla, pokladete na plátky nakrájenou hruškou, kterou bohatě zasypete cukrem a zahříváte do té doby, dokud se z cukru nevytvoří karamel.

  3. Dětská specifika:

    těsto obsahuje poměrně velké množství ořechů, které jsou tabulkově doporučovány od 2 – 3 let, proto taky takto věkově zařazuji i celý recept. Ostatní suroviny jsou sice vhodné i pro mnohem menší děti, ale ořechy by v těstě zřejmě zásadně chyběly.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte