Nikdo nepozná, že je součástí řepa. Už samotné syrové těsto je moc dobré.
- 1h
- 11 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
červená řepa, předvařená
|
130 g |
čokoláda hořká, 70 - 85%
|
65 g |
vajíčka
|
2 kusy |
olej řepkový
|
130 ml |
med včelí
|
80 g |
hladká mouka špaldová celozrnná
|
135 g |
kakaový prášek, holandské kakao
|
30 g |
kypřící prášek do pečiva
|
1 lžička |
soda jedlá
|
0,5 lžičky |
skořice mletá
|
0,5 lžičky |
sůl
|
1 špetka |
rybíz červený
|
50 g |
Na ozdobu | |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
rybíz červený
|
20 g |
Postup přípravy
-
Červenou řepu uvařte do měkka, ještě teplou nakrájejete na menší kousky, vhoďte do mixéru a rozmixujte na kaši. Přidejte na kousky nakrájenou hořkou čokoládu a nechejte v řepě rozpustit (pokud by vám přecejen zůstal tu a tam malý kousek nerozpuštěný, není to nijak na závadu). V míse rozšlehejte vejce, špetku soli a olej. Po chvíli přišlehejte med. Poté přisypte mouku, kakao, prdopeč a sodu. Do vzniklého těsta přimíchejte už ručně rozmixovanou řepovou směs.
-
Rozehřejte troubu na 175–180 °C. Do muffinových formiček dejte papírové košíčky a do každého dejte lžíci těsta. Vmáčkněte několik kuliček rybízu (či jiného oblíbeného ovoce) a přikryjte další dávkou těsta. Vyšlo mi 11 ks. Dejte do trouby cca na 30 minut, ale hlídejte a ke konci pečení zkoušejte špejlí. Poté plech vytáhněte a nechejte muffinky chvíli odpočinout. Pak vytáhněte z formiček a nechejte na mřížce vychládnout.
-
Před servírováním vyšlehejte smetanu do tuha. Kdo má skořici velmi rád, může jí do smetany špetku přidat. Dejte do cukrářského sáčku se špičkou a nastříkejte na požadovaný počet muffin. Vršek dozdobte ovocem a lístkem máty. Pro děti jsem upekla také několi báboviček. Dobrou chuť.
Makronutrienty
37%
8%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 843 kJ | 1 603 kJ |
Kalorická hodnota | 440 kcal | 383 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,6 g
3,96 g |
22,3 g
3,44 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,56 SVJ | 2,23 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
38 g
7,59 g |
33,1 g
6,6 g |
Bílkoviny | 5,33 g | 4,63 g |
Sůl | 0,415 g | 0,361 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů