"ZAUZENÉ" PEČENÉ VEPŘOVÉ KOSTKY S DUŠENÝM ZELÍM A BRAMBOROVÝM KNEDLÍKEM
Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

Takové to tradiční nedělní obžerství v podobě "vepřo-knedlo-zééélo-píííívo" může mít tisíc podob a tisíc chutí. A jen málokdo mu odolá.
Já mám už odmalinka úchylku na bramborové těsto, a to ať už v podobě knedlíků, noků, součků nebo třeba halušek. Maso ani být nemusí, ale hlavní je velký kopec dušeného zelí.
A ti mí chlapi k tomu zas potřebují ještě ten kus masa.
- 2h:30m
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová krkovice bez kosti
|
1 kg |
sůl
|
2 lžíce |
paprika sladká mletá uzená
|
1 lžíce |
kmín drcený
|
2 lžičky |
pepř černý mletý
|
1 lžička |
olej řepkový
|
3 lžíce |
Knedlíky | |
brambory vařené ve slupce
|
500 g |
hrubá mouka pšeničná
|
150 g |
jemná krupice, dětská krupička
|
50 g |
vajíčka
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Maso nakrájím na velké kostky, posypu kořením a solí, zakápnu olejem, důkladně vše promíchám a uložím do druhého dne do lednice.
-
Pak už jen podliju vodou a peču v dobře uzavřeném pekáči (pojistím raději alobalem) asi 2 hodinky na 170 stupňů doměkka. Před koncem pečení odklopím víko, odeberu přebytečný tuk a dopékám do barvy. Pro získání dobré šťávy nakonec zaliju trochou vroucí vody.
Pozn.: Použitím zauzené papriky získá maso zajímavou chuť a křehkost uzeného masa.
-
Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, sůl, mouku a krupičku a zpracujeme hladké nelepivé těsto. V případě potřeby ještě přidáme trochu mouky. Pracujeme rychle, bramborové těsto má tendenci dlouhým stáním řídnout! Rozdělíme na 3 stejně velké části, vyválíme šišky asi o průměru 6cm a vhazujeme do vroucí osolené vody. Ihned odspodu nadzvedneme vařečkou, aby nepřisedly ke dnu a za občasného promíchání vaříme asi 30 minut. Ještě teplé krájím nití na cca 1cm silné plátky a ukládám do nahřáté mísy.
Makronutrienty
35%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 022 kJ | 3 723 kJ |
Kalorická hodnota | 244 kcal | 890 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,5 g
0,165 g |
52,7 g
0,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,45 SVJ | 5,27 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
16,4 g
4,25 g |
59,7 g
15,5 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 37,8 g |
Sůl | 1,93 g | 7,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů