Vepřová plec na mrkvi - LC

Laduš

Vepřová plec na mrkvi - LC

Klasické jídlo jako od babičky, jen v low carb úpravě.

Postup přípravy

  1. V kastrole rozehřejeme sádlo a vložíme mrkve nastrouhané nahrubo. Můžeme nechat silnější plamen a občas zamícháme. Nebudeme se smažením spěchat. Potřebujeme z mrkve vytáhnout co nejvíc chuti a přece jen, mrkev se dělá trochu déle, aby změkla a zezlátla.

  2. Mrkev máme už takovou, jakou ji chceme mít, takže můžeme přidat nakrájenou cibuli. Nemusíme se trápit s krájením nadrobno, ono se to pak stejně všechno rozmixuje. Jak se cibule trochu chytne, plamen zeslabíme a pokračujeme ve smažení. Opět nebudeme na nic spěchat. Cibule se nám ale neudělá do zlatohněda, to kvůli mrkvi, vše bude krásně žluťoučké.

  3. Mezitím, co si tak pěkně pomalu hrajeme s tím základem - což je důležitá věc, protože u dušeného masa na základě záleží nejvíc - orestujeme maso, které jsme si už předtím odblanili a nakrájeli na kostky. Takže takto nachystané maso osolíme a opepříme a důkladně rukama promícháme. Na větší pánvi rozehřejeme trochu sádla a maso zprudka opečeme, aby se nám krásně zatáhlo. Maso na pánev přidáváme postupně, aby se na pánvi nesnižovala teplota a masko tak zbytečně nepouštělo šťávu. Samozřejmě je třeba maso i promíchávat.

  4. Když máme tedy základ připravený, lupneme tam to maso i s výpekem, přidáme kmín a podlejeme vodou. Nebo ještě lepší domácím hovězím vývarem. Přikryjeme pokličkou a necháme pozvolna dusit. Občas to zkontrolujeme - promícháme, případně dolijeme vodu.

    Dusíme asi tak hodinu nebo něco přes hodinu, než je maso skoro hotové. Nebo může být i hotové. Ono se to plecko ani delším dušením nevysuší. Potom vyjmeme kousky masa do misky a základ se šťávou důkladně promixujeme, až nám vznikne krásná omáčka.

  5. Maso vrátíme zpět do kastrolu, přidáme dvě zbylé mrkve nakrájené na kolečka a hrášek a ještě dusíme, dokud mrkev nezměkne.

    Když máme hotovo, odstavíme z ohně, dochutíme citrónovou šťávou (případně i solí a pepřem, je-li třeba) a vmícháme lžíci másla.

  6. LC knedlík (2 porce)

    V misce důkladně vidličkou promícháme sýr, vejce a sůl. Pak přidáme mandlovou mouku s práškem do pečiva a opět důkladně promícháme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme trochu psyllia a opět promícháme a necháme chvilku postát.

    Směs rozdělíme do dvou hrnků vymazaných máslem. Vložíme do mikrovlnky na 2 minuty 40 sekund.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte