Vepřová panenka na červeném víně s brusinkami a jako příloha brambory pečené v troubě společně s šalotkou a tymiánem
Účastní se soutěže: Osvědčené kuchařské trumfy

Manžel chtěl jen na přírodno, ale mně se zachtělo zkusit něco jiného, a tak vznikla panenka s brusinkami.
- 45m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová panenka
|
500 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
brusinky sušené
|
3 lžíce |
paprika sladká mletá uzená
|
1 lžička |
cibule
|
1 kus |
víno červené jakostní
|
2 dl |
Příloha | |
cibule sladká, šalotka
|
2 kusy |
brambory konzumní pozdní
|
500 g |
sůl
|
1 lžička |
tymián čerstvý
|
2 snítky |
Postup přípravy
-
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, rozmačkneme dlaní, osolíme z obou stran a stejně tak posypeme paprikou. Na rozpáleném oleji opečeme z obou stran, vyjmeme, vložíme do hrnce a přiklopíme.
-
Na výpeku z masa orestujeme pokrájenou cibuli, podlijeme vínem a dusíme do změknutí cibule, kterou následně rozmixujeme tyčovým mixérem, omáčka se tím krásně zahustí, přidáme kompotované brusinky, já dala 3 lžíce, záleží na Vaší chuti, zamícháme, případně dosolíme a vrátíme zpět opečenou panenku.
-
Podáváme s pečeným bramborem v troubě s šalotkou a tymiánem. Brambory očistíme, nakrájíme na libovolné tvary, přidáme pokrájenou šalotku, osolíme a přidáme větvičky čerstvého tymiánu, dáme upéct do trouby.
Makronutrienty
40%
25%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 649 kJ | 4 753 kJ |
Kalorická hodnota | 155 kcal | 1 136 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
10,8 g
2,42 g |
78,8 g
17,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,08 SVJ | 7,88 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,14 g
2,72 g |
66,9 g
19,9 g |
Bílkoviny | 6,67 g | 48,8 g |
Sůl | 0,489 g | 3,58 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů