
Můžete jim říkat třeba vlašskoořechovo-kávové řezy, ale štafetky připomínají hodně. Však jsem taky vyšla z paleo receptu na ně, ale udělala jsem v něm několik úprav.
- 1h:30m
- 20 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Bezé | |
---|---|
vaječný bílek
|
4 kusy |
ořechy vlašské mleté
|
80 g |
sůl
|
1 špetka |
erythritol, sukrin
rozemletý na moučku
|
20 g |
Krém | |
káva zrnková mletá
1 lžíce velmi jemně mleté
|
6 g |
voda vařící
|
1 lžíce |
máslo
|
160 g |
ořechy vlašské mleté
|
80 g |
meruňkovice
2 lžíce
|
30 g |
erythritol, sukrin
rozemletý na moučku
|
80 g |
Zdobení | |
máslo
|
2 lžičky |
ořechy vlašské mleté
|
25 g |
čokoláda hořká, 80 - 90%
|
50 g |
Postup přípravy
-
K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte je na pevný sníh. Promíchejte erythritol s mletými ořechy, vysypejte na ušlehaný sníh a opatrně zapracujte do sněhu, aby co nejméně klesnul.
-
Sněhové těsto jemně rozetřete na plech vyložený pomaštěným pečícím papírem na tloušťku půl centimetru a pečte v troubě vyhřáté na 150 °C 15 minut, poté vyndejte plech z trouby a bezé nechejte vychladnout.
-
Kávu zalijte vařící vodou a počkejte, až vychladne. Poté do másla zašlehejte vlašské ořechy, vlhkou kávu, meruňkovici a podle chuti erythritol.
-
Z vychladlého plátu vlašsskoořechového bezé opatrně sloupněte pečící papír a bezé podélně rozkrojte na 6 pruhů, na 5 z nich rozdělte kávovo-ořechový máslový krém a rovnoměrně ho rozetřete. Namazané pláty opatrně přeneste na sebe, dobře je urovnejte hranami na sebe, navrch položte suchý plát a řezy uložte do ledničky zpevnit.
-
Máslo opatrně rozehřejte s nalámanou čokoládou a touto polevou ozdobte řezy (pravděpodobně vám část polevy zbyde, rozdělte ji třeba do formiček na čokoládové pralinky). Ještě polotekutou čokoládovou polevu na řezech posypejte mletými ořechy a opět řezy uložte do ledničky.
Makronutrienty
21%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 804 kJ | 610 kJ |
Kalorická hodnota | 431 kcal | 146 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
13 g
2,79 g |
4,38 g
0,942 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,3 SVJ | 0,438 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
40,6 g
16,1 g |
13,7 g
5,44 g |
Bílkoviny | 7,32 g | 2,47 g |
Sůl | 0,299 g | 0,101 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů