Dnes jsem poprvé okusila křepelky, z mého pohledu jsou křepelky jsou spíše taková delikatesa. Ať chuťově, či z hlediska přípravy...slavnostní oběd. Ale pokud někdy zkusíte, určitě nezapomete. Masíčko je vláčnějsi, není suché a chuťově je výborné.
Děkujeme za luxusní menu Luc Ka :)
- 1h:15m
- 4 porce
- náročné
Potřebné suroviny
Křepelky | |
---|---|
křepelka celá, kuchaná
|
4 kusy |
cibule
|
500 g |
olivový olej
|
2 lžíce |
sůl
|
4 špetky |
pepř černý mletý
|
2 špetky |
rozmarýn
|
2 snítky |
máslo čerstvé
|
2 lžíce |
Pyré | |
hrášek mražený
|
400 g |
sůl
|
1 lžička |
čerstvá máta
|
1 hrst |
máslo čerstvé
|
15 g |
smetana na vaření
|
1 lžíce |
sůl
|
1 špetka |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
Nádivka | |
cuketa
|
2 kusy |
vajíčka
|
4 kusy |
sýr eidam 45%
|
150 g |
slanina anglická
|
150 g |
bylinky čerstvé směs
|
2 hrsti |
mandlová mouka
|
2 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
|
10 g |
česnek stroužky
|
1 kus |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
majoránka sušená drhnutá
|
1 lžička |
muškátový ořech mletý
|
0,5 lžičky |
cibule červená
|
1 kus |
droždí lahůdkové sušené, tebi
|
1 lžíce |
máslo čerstvé
na vymazání formy
|
1 lžička |
Postup přípravy
-
Nastrouháme cuketu, posolíme, necháme min. 30 minut vypotit, poté přes plátýnko vymačkáme přebytečnou vodu. Mezitím si najemno nastrouháme sýr, pokrájíme uzeninu na kostičky, nasekáme bylinky a malou cibuli nakrájíme na jemno. Vše dáme stranou do mísy.
-
Křepelky očistíme, zbavíme přebytečných drobů, mírně nasolíme a trochu osolíme i uvnitř.
-
Cibuli oloupeme, nakrájíme nahrubo a rozprostřeme na dno pekáče. Zapneme troubu na 160⁰C a dáme si vařit 1L vody na hrášek.
-
K vymačkané cuketě přidáme sýr, uzeninu, rozšlehané žloutky s KPDP, mouku, bylinky, prolisovaný česnek a okořeníme.Vyšleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a vmícháme ho do nádivky.
-
Částí nádivky naplníme křepelky. Křepelky pak uzavřeme, potřeme poctivě sádlem ze všech stran. Cibuli v pekáči mírně podlijeme, zakápneme olejem, osolíme, opepříme. Přidáme snítky rozmarýnu a na tento základ položíme křepelky.
Zbytek nádivky dáme do vymazané formy.
-
Pekáč s křepelkami zakryjeme alobalem (s několika dírkami, aby mohla unikat pára) a spolu s nádivkou dáme péci do trouby. Nádivku v pekáči hlídat, bude upečená dříve než křepelky (záleží na velikosti formy).
Křepelky pečeme 30-40min. Poté odstraníme alobal a dopečeme kůrku.
-
Jakmile začne vřít voda na hrášek, osolíme a hrášek od ní nasypeme. Vaříme cca. 8 min. a poté přidáme mátu a hrnec odstavíme z plotny. Máta by měla mírně zvadnout.
-
Hrášek scedíme, ale vodu nevyléváme. K hrášku s mátou přidáme pepř, máslo a smetanu. Mixérem vymixujeme pyré do požadované konzistence (pokud je příliš husté, přidáme trochu vody z vaření)
-
Krásně naservírujeme a užíváme si slavnostní jarní krmě :)
Makronutrienty
20%
42%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 588 kJ | 4 899 kJ |
Kalorická hodnota | 141 kcal | 1 171 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,65 g
1,24 g |
38,7 g
10,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,465 SVJ | 3,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,04 g
3,44 g |
75,2 g
28,7 g |
Bílkoviny | 10 g | 83,3 g |
Sůl | 0,808 g | 6,72 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů