Nedivím se, že se děcka ve škole ošívají a protestují, když má být k obědu špenát. Živě si vybavuju, jak ta šlichta ve školní jídelně vypadala. Moje děti špenát zbožňují. Čím to asi bude?
Jen teda taťka má obrovský mínus. Nedal vychladit pivo.
Ach jo...co si ženská neudělá, to nemá...
- 3h
- 5 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
vepřová líčka
|
1 kg |
vepřové sádlo
|
1 lžíce |
cibule
|
1 kus |
česnek stroužky
|
3 kusy |
chilli mleté - kajenský pepř
|
0,5 lžičky |
med včelí
|
1 lžíce |
pivo světlé
|
250 ml |
vývar masový domácí
|
250 ml |
sůl
|
1 lžička |
pepř černý mletý
|
1 špetka |
česnek sušený / granulovaný
|
1 lžička |
kmín drcený
|
1 lžička |
Špenát | |
olej řepkový
|
1 lžička |
cibule
|
0,5 kusu |
česnek stroužky
|
3 kusy |
mražený špenát listový, řezaný
|
400 g |
mléko polotučné 1,5% tuku
|
0,5 hrnku |
sůl
|
0,5 lžičky |
polohrubá mouka pšeničná
|
4 lžíce |
Knedlíky | |
rohlíky
|
5 kusů |
vajíčka
|
2 kusy |
pšeničná mouka hrubá
|
80 g |
smetana ke šlehání, šlehačka
|
200 g |
sůl
|
0,5 lžičky |
petrželka, petrželová nať
|
1 hrst |
Postup přípravy
-
Maso očistíme, odblaníme a každý kousek překrojíme napůl a pak ještě naplocho napůl, ale tentokrát úplně nedokrojíme (vznikne nám vždy taková "tlamička"), osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem. Můžeme rovnou zprudka opéct ze všech stran na sádle nebo, jako já, uložíme přes noc do chladna proležet (naložené maso je prostě podle mě o level výš, chutnější, křehčí).
-
Orestované kousky uložíme do pekáče a do výpeku vsypeme cibuli a česnek, zarestujeme, přidáme mleté chilli, med a poté zalijeme vývarem. Necháme odspodu "odvařit", prostě všechno to přichycené pěkně vařečkou ode dna odškrábneme, důkladně promícháme, touto směsí zalijeme maso v pekáči a přilijeme pivo. Neprodyšně uzavřeme poklicí nebo si můžeme ještě vypomoci alobalem a pečeme zvolna na 150 stupňů zhruba 2 a půl až 3 hodinky, prostě dokud není masíčko dokonale měkké, případně podlijeme vývarem.
-
Cibuli a česnek orestujeme na oleji, přilijeme mléko a přidáme zmrazený špenát. Hrnec přiklopíme pokličkou, ztlumíme plotnu a necháme špenát povolit. Pak po částech opatrně vmícháme mouku, aby se nám neutvořily hrudky, důkladně rozmícháme, osolíme a za občasného míchání povaříme, dokud nezhoustne natolik, že se nám začne lehce lepit na vařečku. Dle chuti dosolíme, můžeme přidat sušený česnek nebo špetku mletého chilli pro výraznější aroma a dochutíme Podravkou.
-
V hrnku rozmícháme smetanu se solí a vejci a nalijeme do mísy na pokrájené rohlíky, přisypeme mouku a lehce promícháme. necháme asi 5 minutek odstát, pak vmícháme petrželku a zlehka tvarujeme malé kulaté knedlíčky, nehňácáme, aby zůstaly pěkně kypré a lehké (pokud se vám těsto hodně lepí, stačí ruce namáčet do vody). Hotové kuličky zavařujeme ve vroucí osolené vodě cca 10 minut.
Z tohoto množství jsem udělala 30 malých knedlíčků.
Není k dispozici žádný popis fotky.
Makronutrienty
39%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 727 kJ | 4 135 kJ |
Kalorická hodnota | 174 kcal | 988 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,9 g
0,915 g |
67,7 g
5,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,19 SVJ | 6,77 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
3,42 g |
57,6 g
19,4 g |
Bílkoviny | 8,81 g | 50,1 g |
Sůl | 0,671 g | 3,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů